Mai jos gasiti cateva dezvaluiri ale unei industrii populare si extrem de profitabile. Lista este alcatuita de cei de la Business Insider.

1. Sa nu credeti intotdeauna etichetele de genul “Ulei de masline extra-virgin produs in Italia” deoarece acestea pot sa nu reflecte adevarul. Uleiul poate sa nu fie extra-virgin sau poate fi produs oriunde altundeva in afara Italiei. Sa nu va mire nici ca nu este facut din masline.

2. Uleiul de masline este, de departe, mult mai scump decat alte soiuri de uleiuri, dar surprinzator de usor de falsificat. Industria care imita uleiul de masline pare sa aiba o istorie atat de veche precum adevarata industrie a uleiului. In trecut, negustorii obisnuiau sa amestece uleiul cu grasimea animala.

3. Industria uleiului este incredibil de corupta din cauza adevaratei sale valori de piata – valorand foarte mult, in Roma Antica, consumul de ulei pe cap de locuitor se ridica la 50 de litri pe an. Oamenii erau gata sa cheltuiasca aceeasi suma de bani pe uleiul de masline precum oamenii de astazi, pe petrol.

4. In mod indiscutabil, romanii tratau problematica uleiului falsificat mult mai serios decat o face societatea moderna din zilele noastre. Containerele erau inscriptionate cu greutatea uleiului, numele fermei de unde acesta era fabricat, numele negustorului care il distribuia, precum si expertul care verifica veridicitatea informatiilor.

5. Falsificarea a continuat si in epoca moderna. De pilda, in romanul "Nasul", personajul Vito Corleone era construit pe baza unui mafiot al uleiului, pe nume Joe Profaci.


6. Domenico Ribatti, unul dintre cei mai mari dealeri din industria uleiului, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in anii '90.

7. Odata cu subventiile Uniunii Europene, o noua dimensiune a fost asociata fraudei. Intre anii 1985 si 2000, Curtea Europeana a Auditorilor a relatat ca 87% dintre subventiile UE prost administrate pentru imbuteliatorii de ulei de masline se gasesc in Italia.

8. Consumul de ulei de masline este in continua crestere. A crescut cu peste 37% in sudul Europei si peste 100% in America de Nord, potrivit Business Insider.

9. Toti factorii precizati mai sus au dus la adevarate organizatii in aceasta industrie. Fostul ofiter britanic al standardelor de comercializare a alimentelor din Marea Britanie este de parere ca sanctiunile de contrafacere a produselor alimentare sunt mai putin drastice decat cele pentru droguri.

10. “Profiturile aceste industrii sunt comparabile cu cele ale traficului de cocaina”, a declarat un cercetator din domeniu, citat de Business Insider.

11. In 2005, autoritatile italiene au prins o banda criminala care detinea peste 100.000 de litri de ulei falsificat. Marfa se ridica la aproape 8 milioane de dolari.

12. Falsificatorii au inventat diverse scuze pentru a evita testarea chimica a uleiului. Se stie ca la gust, autenticitatea sa este usor de verificat. Aceasta metoda este, insa, destul de rar pusa in practica, tocmai din cauza costurilor ridicate.

13. In aprilie 2007, ministerul italian al Agriculturii a admis ca guvernul sau a investigat aproape 800 de producatori de ulei. 205 au fost gasiti vinovati de falsificare, pentru etichetare mincinoasa si alte infractiuni.

14. Italia vinde de trei ori mai mult ulei decat produce.

15. In Statele Unite ale Americii, numeroase marci de ulei care sustin ca materia prima este „importata din Italia”, folosesc masline din alte tari, mai putin din Peninsula.

16. Autoritatile americane s-au aliniat la standardele internationale abia in 2011. In plus, acestea sunt recunoscute pentru faptul ca nu testeaza uleiul fabricat. Probabil din cauza tuturor acestor factori, aproape 50% din uleiul de masline din America este produs in mod fraudulos.

Situatia din aceasta industrie poate fi mai serioasa de atat. 600 de oameni au murit si peste 25.000 de oameni au fost spitalizati din cauza „sindromul uleiului toxic” din Spania in 1981. Lucrurile au degenerat cand vanzatorii ambulanti au inceput sa vanda ulei falsificat la colt de strada.

Sursa foto: Mediafax

Citeste si:

PwC: Pretul aurului va creste in acest an la 2.000 de dolari pe uncie