Curtea de Arbitraj da dreptate statului roman in litigiul cu Rompetrol Group. Compania cerea daune de 185 mil. dolari pentru hartuire
Curtea de Arbitraj International de la Washington a respins cererea inaintata de Rompetrol la finele lui 2005, cand compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin care au fost solicitate Romaniei daune in valoare de 185,38 milioane de dolari, pentru hartuire din partea autoritatilor.
The Rompetrol Group N.V., companie inregistrata in Olanda, a trimis la sfarsitul anului 2005 o cerere de arbitraj catre Secretariatul General al Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (CIRDI) impotriva Romaniei.
"In motivarea cererii de arbitraj se sustinea ca The Rompetrol Group N.V. si managementul sau au fost tinta unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) si institutii publice din Romania, motiv pentru care investitia sa in sectorul petrolier din Romania ar fi fost grav afectata", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Rompetrol a invocat la acel moment incalcarea de catre Romania a prevederilor Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, ratificat prin Legea 114/1994, drept pentru care a cerut despagubiri materiale de 139,38 milioane dolari si despagubiri morale de 46 milioane dolari.
Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington a respins cererea Rompetrol de despagubire din partea statului roman, decizia fiind pronuntata si distribuita celor doua parti implicate la data de 6 mai.
"Cererea The Rompetrol Group privind constatarea incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste pretinsa campanie a unei hartuiri organizate de stat. Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin o astfel de cerere", se mai spune in comunicat.
Totodata, cererea a fost respinsa si in privinta comportamentului autoritatilor nationale fiscale, care nu au actionat "intr-o maniera opresiva" impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, "nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale".
Pe acelasi subiect: