Ca să fie siguri că vor avea succes, primii iau lecții de administrare a afacerilor. Pentru cei din urmă, șefii plătesc experți sau antrenori.

Laurențiu este dezvoltator web și, până să devină un antreprenor de succes, a încercat mai multe afaceri, care au eșuat în primul an.

Laurențiu Nicolae, cofondator platformă nutriție: ”Primul medical web a eșuat pentru că nu am avut un plan de business″.

Dar a trecut la o altă idee: o platformă medicală de nutriție cu diferența că acum s-a înscris pe platforma de educație Startarium. Peste 80 de mentori sunt la dispoziția antreprenorilor tineri și îi învață, GRATUIT, de la cum să își înființeze firma, până la cum să atragă investitori.

Adina Colțea, manager Startarium: ”Principala barieră e lipsa accesului la educație de business și financiară: ce să fac să depășesc blocajul mental...”

De pregătire specială nu au nevoie doar antreprenorii tineri, ci și managerii - pentru că de aici începe performanța, spun specialiștii. Astfel că tot mai multe companii își trimit coordonatorii la cursuri.

Un alt pașaport spre succes pentru un lider este și MBA-ul, adică Master of Business Administration.

Pe lângă cele din Universități, care sunt accesate în special de proaspeții absolvenți și care costă până la 2000 de euro, în România sunt și alte 7 programe private de MBA.

Acestea au o durată de până la 2 ani și costă între 18.000 și 30.000 de euro. Sunt dedicate în special profesioniștilor cu experiență. Astfel de programe scot pe piață, anual în țara noastră, peste 250 de absolvenți.