1. Municipalitatile

Crestere anuala: 2 - 4%

Vanzari in anul 2010: 65 miliarde dolari

Factorii-cheie care influenteaza cererea de apa tratata la nivel municipal sunt cresterea populatiei, consumul de apa potabila pe locuitor si nevoia de a inlocui sau de a repara infrastructura veche. De exemplu, in Asia migrarea populatiei de la sate spre orase a produs “seceta”.

2. Produsele chimice de tratate a apei

Crestere anuala: 2 - 5%

Vanzari in anul 2010: 14 miliarde dolari

Companiile care fabrica produsele chimice pentru tratarea apei asigura existenta coagulantilor sau a agentilor anti-spumegatori. Companiile Ashland si Ecolab sunt doua companii de top din acest domeniu.

3. Apa industriala

Crestere anuala: 3 - 6%

Vanzari in anul 2010: 61 miliarde dolari

Segmentul industrial al apei urmeaza sa creasca cu 10%-20% in tarile in dezvoltare, potrivit analistilor citati de Business Insider. Dar luand in considerare masurile politice de limitare a pretului, apare o risipa de “apa proaspata”.

4. Pompele

Crestere anuala: 5 - 6%

Vanzari in anul 2010: 32 miliarde dolari

Companiile de top din acest sector precum Flowserve, produc pompe, sigilii si valve destinate utilizarii finale pe piata apei. Si Gorman-Rupp se ocupa de acest sector, fabricand statii de pompare, turnate sau echipamente de control si este o firma care valoreaza 300 milioane dolari.

5. Conductele

Crestere anuala: 4 - 7%

Vanzari in anul 2010: 53 miliarde dolari

Statele Unite ale Americii, de exemplu, se confrunta cu cerinte investitionale importante in domeniul infrastructurii. De aceea, pe termen lung, este bine sa activeze cat mai multe companii pe piata acestui tip de infrastructura.

6. Zonele rezidentiale

Crestere anuala: 5 - 8%

Vanzari in anul 2010: 11 miliarde dolari

Compania A.O. Smith este lider pe piata americana in domeniul incalzitoarelor de apa si al spatiilor comerciale. Un alt exemplu de succes il reprezinta Pentair, companie care produce pompe de apa comerciale pentru spatiile rezidentiale si diferite filter si sisteme de filtrare.

7. Filtrarea

Crestere anuala: 5 - 8%

Vanzari in anul 2010: 22 miliarde dolari

Filtrarea este un alt segment care foloseste ca materie prima, apa, si care genereaza profituri substantiale. Companiile de top care activeaza pe aceasta nisa se ocupa de furnizarea filtrelor, a tehnologiilor de separare si purificare.

8. Distributia de apa

Crestere anuala: 5 - 8%

Vanzari in anul 2010: 56 miliarde de dolari

Investitorii vor cauta oportunitati pe piata distributiei de apa, segment care se asteapta sa creasca cu 10%-15% in tarile emergente.

9. Irigatia

Crestere anuala: 6 - 8%

Vanzari in anul 2010: 11 miliarde de dolari

Irigatia micro sau prin picurare este una dintre cele mai promitatoare piete. Proiectele de irigatie au cel mai mare impact in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord care, impreuna, cumuleaza mai mult de jumatate din cererea globala de apa. Pe locul trei se afla Asia de Sud, care consuma 36% din cererea totala de apa.

10. Valvele

Crestere anuala: 6 - 9%

Vanzari in anul 2010: 48 miliarde de dolari

Reparatia si inlocuirea infrastructurii bazate pe apa, in zonele dezvoltate, a oferit o oportunitate foarte mare investitorilor. De pilda, firma EPA preconizeaza ca, pana in anul 2020, sa inlocuiasca 45% din infrastructura de apa actuala. Bineinteles, aceasta miscare va aduce beneficii importante companiilor implicate in furnizarea de valve.  

11. Imbutelierea apei

Crestere anuala: 6 - 12%

Vanzari in anul 2010: 104 miliarde dolari

Apa imbuteliata este o nisa importanta pe piata de profil, cu vanzari estimate de 96-100 de miliarde de dolari in anul 2010. In SUA, cererea pentru apa imbuteliata este mai mare decat cea a alcoolului sau a cafelei. Reglementarile de consum sunt, totusi, un risc de luat in considerare pentru acest business.

12. Desalinizarea apei

Crestere anuala: 9 - 14%

Vanzari in anul 2010: 11 miliarde dolari

Imbunatatirea eficientei costurilor si explozia cererii pentru apa in zonele aride au condus la cresteri substantiale in sectorul desalinizarii. Companiile americane cele mai profitabile care produc echipamentele necesare acestui proces sunt Pentair, Energy Recovery si Flowserve.