Cum faci rost de bani pentru propria afacere. 7 metode creative de a-ti finanta startup-ul
Fiecare afacere aflata la inceput are nevoie de un capital care sa ii permita cresterea si dezvoltarea armonioasa. Si, desi multi antreprenori se gandesc in primul rand la banci ca parteneri pentru inceputul de drum, ajung sa afle ca acestia sunt de fapt cel mai putin potriviti in aceasta situatie.
Sa gasesti o modalitate creativa de finantare inseamna sa apelezi la acele metode prin care sa faci rost de bani, evitand bancile. Alternativele sunt numeroase, dar nu intotdeauna usoare. In schimb, este de la sine inteles ca, pentru a avea succes, un antreprenor trebuie sa fie creativ si sa nu se dea batut la aparitia primelor obstacole.
Iata care sunt cele mai creative modalitati de finantare, asa cum sunt ele expuse in cartea „Spank the Bank: The Guide to Alternative Business Financing”, citata de Huffington Post:
1. Finantare personala
Poate nu vei gandi ca acesta este un mod foarte creativ, dar ai fi surprins de cati oameni care isi doresc sa devenia antreprenori nu au luat niciodata in calcul posibilitatea sa puna bani deoparte pentru asta. Si niciun investitor nu va fi dispus sa bage bani intr-o afacere, daca vede ca nici macar cel care a initiat-o nu e dispus sa riste pentru ea.
2. Linii de credit personal
Nu mai sunt atat de greu de obtinut ca in trecut iar imprumuturile prin intermediul cardurilor de credit sunt chiar mai simple. Fiecare dintre noi cunoastem oameni de afaceri care si-au pus bazele business-urilor de azi folosind una din cele doua metode. Avantajul este ca nu cedezi nimanui controlul afacerii.
3. Familie si prieteni
Acestia sunt oameni care ar trebui sa creada in tine si sa te sprijine inca de la inceput. Angajamentele pe care le iau pot fi puse in scris, iar investitia lor sa fie transformata ulterior in actiuni sau obligatiuni in cadrul companiei.
4. Imprumuturi “intre colegi”
Acesta este un proces care se bazeaza pe unitatea din grupurile care au ceva in comun. De exemplu, grupul micilor producatori sau grupurile etnice pot constitui o baza de pornire, antreprenorii de succes putand fi convinsi sa finanteze afaceri bazate pe idei asemanatoare.
5. Crowdfunding
Un fenomen relativ recent, care se desfasoara pe internet. Antreprenorii in devenire isi expun ideile pe site-urile de acest tip, iar oamenii care cred in ele pot contribui cu orice suma la realizarea lor.
6. Microimprumuturi
Sunt multe companii private si organizatii non-profit care ofera imprumuturi mici, pentru a promova antreprenoriatul, acelor indivizi care nu se califica pentru un imprumut bancar.
7. Finantare din parte vanzatorilor
Daca ai nevoie de produse, si nu de bani, unii producatori si distribuitori pot fi convinsi sa iti amane termenele de plata, pana cand vei reusi sa vinzi bunurile pe care le-ai luat de la ei. In functie de mai multi factori, extensia termenelor de rambursare poate ajunge de la cateva luni, la un an de zile.
Pe acelasi subiect: