Isabel Dos Santos a studiat inginerie la King's College, din Londra, inainte sa-si deschida primul sau business, la doar 24 de ani. Prima afacere in care fiica presedintelui Jose Eduardo Dos Santos a investit a fost un restaurant, numit Miami Beach, potrivit cotidianul britanic.

Isabel Dos Santos a parcurs un drum lung de la prima sa initiativa antreprenoriala. Astazi face parte din boardurile de conducere in mai multe companii din Angola si Portugalia, detinand participantii semnificative in mai multe corporatii, printre care o banca si o companie media.

Cea mai bogata femeie din Africa detine 19,5% din actiunile bancii BPI, una dintre cele mai mari de pe piata bancara din Portugalia, institutie de credit listata la bursa. Aceasta participatie este estimata la 465 milioane de dolari. Totodata, Dos Santos detine 25% din actiunile bancii angoleze BIC, participatie ce valoreaza 160 milioane de dolari.

Anul trecut, Isabel Dos Santos si-a majorat participatia in cadrul celei mai mari companii media din Portugalia, ZON Multimedia, de la 4,9% la 28,8%, ce valoreaza astazi aproximativ 385 milioane de dolari.

Averea Isabelei Dos Santos ajunge la un miliard de dolari, potrivit Daily Mail.

Revista americana Forbes noteaza ca cea mai bogata femeie din Africa detine si 25% din actiunile Unitel, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Angola.

Angola este o tara situata in sudul continentului african, cu 18 milioane de locuitori, bogata in diamante si petrol. Jose Eduardo dos Santos a devenit presedintele Angolei in 1979, la patru ani dupa ce statul si-a castigat independenta de Portugalia. Dos Santos a schimbat constitutia tarii, lucru care i-a acordat 10 ani in plus de putere politica, cu conditia ca partidul sau, MPLA, sa se afle la guvernare.

Desi lovita de Razboiul Civil, incheiat abia in 2002, Angola a inregistrat un avant spectaculos in sectorul petrolier. Afacerile din acest segment au obtinut venituri de 66 miliarde de dolari, in 2008, de la 3 miliarde de dolari, cat raportau in 2002.

Transparency International, prestigioasa organizatie non-guvernamentala care investigheaza fraudele de stat a pozitionat recent Angola pe locul 168 dintr-un total de 178 de state, in ceea ce priveste indicele de coruptie.

Intr-o incercare de a intelege cresterea fabuloasa pe care a inregistrat-o Isabel Dos Santos in domeniul afacerilor, cei de la
Forbes au intrebat un profesor al Universitatii de Studii Internationale Johns Hopkins, Peter Lewis, despre importanta businessurilor pe piata din Angola.

“Sursa finantarilor si modul de conducere a corporatilor sunt destul de misterioase. Principala problema cu care se confrunta Angola o reprezinta lipsa transparentei in afaceri. Nu putem gasi provenienta acestor fonduri”, a declarat Lewis. Profesorul african a sugerat ca guvernul Angoliei nu a explicat niciodata de unde proveneau banii pentru investitii nationale.

Purtatorul de cuvant al miliardarei Isabel Dos Santos a precizat pentru Forbes ca toate investitiile facute de fata presedintelui Angoliei au fost realizate cu maxima transparenta, aceasta lucrand de cele mai multe ori cu companii cunoscute, listate la bursa.