Cat te costa si cum sa faci o ferma ecologica? VIDEO
Ferma ecologica este o afacere care ne-ar putea aduce miliarde de euro, dar cate dintre marfurile pe care le gasim in piete, targuri sau hipermarketuri sunt cu adevarat bio? Din miile de romani care importa si produc astfel de alimente doar o mana de fermieri respecta cu adevarat regulile. Restul, aplica dupa ureche norme care pentru vestici sunt litera de lege.
Ca sa primeasca certificatul ECO, un fermier are timp 3 ani sa curete terenul de insecticide.
Substantele chimice impotriva parazitilor si daunatorilor sunt inlocuite cu alcool metilic sau extract de urzici. Solul este hranit cu ingrasamint organic sau cu ingrasaminte minerale din zone cu zacaminte naturale si carbonati de calciu.
Nu-i o tragedie daca in primii 3 ani fermierul isi hraneste pasarile cu granule si doar 60 la suta porumb si orz ecologic.
Este insa o drama daca le administreaza antibiotice si medicamente chimice de sinteza, in loc de produse homeo-patice. Un aliment facut dintr-o carne tratata iese din lista produselor eco in cel mult 1 an.
Animalele nu ar trebui ghiftuite si nici inchise in boxe cu grilaje la cap.
Cativa mari producatori industriali incearca sa le cumpere zburatoarelor fericirea. Dupa 20 de zile de stat in hala, puii ies la lumina. Sapte zburatoare impart un metru patrat de iarba, mananca 80 la suta porumb si cresc ceva mai lent.
In prezent, expertii de la Bruxelles pun la dispozitia celor aproximativ 600 de romani care se straduiesc sa isi creasca animalele in sistemul ecologic, 725 de mii de euro.
Pe acelasi subiect: