Bucovina, oaza oamenilor cu idei. Business-uri banoase in vreme de criza
Bucovina cu farmecul ei neintinat nu este doar un taram al manastirilor, ci si o oaza de afaceri pentru oameni cu idei si entuziasm. Cum turistii sunt cuceriti instantaneu de gustul unic al pestelui afumat, tinut in cobza de brad, nu e de mirare ca au aparut zeci de pastravarii in zona. Oamenii au profitat de cursurile repezi de apa si, fara fonduri europene, au trecut la treaba. Din castiguri, au ridicat noi si noi pensiuni pentru clienti.
Gabriel Ott din Prisaca Dornei s-a aratat interesat sa ia ce-i mai bun din natura ca sa isi faca afacerea cat mai profitabila. Pana acum cativa ani era angajat la o fabrica de mobila de stat. Cand totul a inceput sa scartaie, a riscat si a luat de la banca un credit de 200.000 de lei. Banii i-a investit intr-o veche pastravarie, de 3 hectare.
Gospodar, omul a invatat din mers cum sa-si creasca pastravii. Sotia se ocupa acum de pensiunea ridicata pe langa bazinele de peste, la care trag oameni din toata tara. Pregateste o bunatate de pastravi, numai cu mirodenii naturale: cele de la plic ar strica totul, spune ea.
Un fost angajat al Directiei Silvice din Pojorata vrea sa isi incerce si el norocul. Si-a construit deja in spatele casei un bazin pe care spera sa-l umple cu mii de pesti.
"Am avut norocul ca terenul a fost pietros si toata piatra am ales-o din pamantul pe care l-am excavat. Deci un pic de ciment si multa munca. Suma mica pentru bazin, 15.000-20.0000 de lei", a spus Vasile Sarghie.
Pana atunci, se antreneaza la afumatoare. Un kilogram de pastrav in cobza de brad este vandut cu 55 de lei.