Afaceri distruse de pandemie. Multe restaurante și cafenele, scoase la vânzare
Restaurant, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tot mai multe restaurante și cafenele sunt scoase la vânzare. Specialiștii spun că nu este tocmai o surpriză, de vreme ce localurile nu pot primi clienți în interior și proprietarii abia dacă mai pot face față cheltuielilor.
Cei interesați să cumpere astfel de afaceri la cheie sunt însă puțini, pentru că situația din domeniul HoReCa este încă sub semnul incertitudinii.
Proprietarul unui local fară terasă din Cluj-Napoca, aflat chiar în centrul orașului, nu poate primi clienți. Înainte de pandemie, tinerii erau nelipsiți de la mese, încântați de evenimentele organizate acolo.
Adrian Vanea, proprietar: “Nu merge bine din ianuarie, de la sfârșit. Februarie, de când au început școlile să închidă. Făceam seri de folk, seri de poezii, toată ziua erau elevii, de dimineața până după-masa, toate aceste scoli de renume din Cluj, studenții. Am avut câteva, câteva telefoane, dar toți care m-au sunat... pentru terasă, aveți terasă?”
Așa că omul vrea să renunțe la afacere. Într-o situație asemănătoare a ajuns și aceasta femeie, care răsfoiește cu nostalgie un ziar din anii ’90, în care a apărut restaurantul deschis cu soțul ei, printre primele de după Revoluție în zona Clujului.
“E închis din 15 martie, stăm și ne uităm la pereții goi.”
Au trecut peste multe greutăți de-a lungul timpului, dar acum proprietarii se simt neputincioși. Puținele livrări la domiciliu reprezintă unica sursă de venit.
Lucia Negrea, proprietar restaurant: “Restaurantul are două săli. O bucătărie mare, dotată cu absolut tot ce e nevoie, cu aparatură modernă, cu tot ce e nevoie, spălător, magazii, dependințe, grupuri sociale. Mă sună clienții și mă întreabă de ce nu deschidem, ce pot să le spun? Nu putem deschide nici terasa, pentru că vedeți. Îi 90 de centimetri culoarul, normativul ce îi dat de Guvern îi un metru jumate.”
Și nu sunt singurii proprietari de restaurante ori cafenele care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri de profil.
Potențialii clienți sunt însă nehotărâți pentru că nu vor să-și asume riscuri, spun specialiștii din domeniu.
Denis Șvab, broker: ″În special de când s-au ridicat restricțiile există o tendință de creștere în vânzările de afaceri de restaurante. Acestea sunt afaceri la cheie, proprietarii, din cauză că nu pot să le întrețină, le vând la cheie, cu tot ce se află înăuntru, chiar și cu angajații. Există o oarecare tendință de scădere a prețului, într-adevăr.”
Levente Szasz, expert în economie: “Ne așteptam la o scădere de 75% din PIB-ul acestui sector, ceea ce este cea mai mare scădere dintre toate sectoarele. Aceste restaurante și aceste unități au cheltuieli fixe, cheltuieli salariale, chirii de plătit, rate la bancă, ceea ce trebuie acoperite, însă neavând cifre de afaceri, se află într-o situație foarte dificilă.”
Iar situația s-ar putea agrava dacă, odată cu creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire, autoritățile vor impune noi restricții.
Pe acelasi subiect:
VOYO

RON
RON
RON
RON
(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa
(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT
Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate
Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing
Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea 
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent




RSS