Argumentele autoritatii locale au fost transmise UE, desi, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax, sunt tratate cu rezerva chiar de catre Ministerul roman al Afacerilor Europene, care ia serios in calcul posibilitatea condamnarii Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sau anularii cu intarziere a contractului incriminat.

Incalcarea legislatiei achizitiilor publice a fost indicata de Comisia Europeana (CE) la sfarsitul lunii ianuarie, in cazul unui contract de reabilitare a infrastructurii din sectorul 3, in valoare de aproximativ 110 milioane euro, atribuit in 2009 de primaria condusa de Liviu Negoita catre Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI, firme care, de-a lungul anilor, au castigat numeroase contracte cu administratia locala.

Firma AB Construct este condusa de Bogdan Gruia, indicat in presa ca fiind un apropiat al primarului Negoita, iar Tehnologica Radion este patronata de Theodor Berna, partener de afaceri intr-o alta firma cu Gruia. SC Pro Cons XXI este controlata de Florentina Bonciog, despre care presa a scris ca este fiica directoarei Administratiei Strazilor din sectorul 6.

Procedura de licitatie a fost contestata atunci la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de societatile de constructii Mari Vila si Straco Grup, iar CNSC a dispus modificarea criteriilor de admitere la licitatie, in sensul reducerii pragului minim de solvabilitate de la 50% la 30% si diminuarii cifrei medii de afaceri obligatorii. Contestatia a vizat inclusiv oferta depusa in asociere de Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI, iar CNSC a dispus anularea raportului procedurii prin care oferta acestei asocieri a fost declarata castigatoare si reevaluarea ofertelor.

Modificarile privind criteriile de participare la licitatie au fost insa publicate de Primaria sector 3 numai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), nu si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar noul termen de depunere a ofetelor pe baza noilor conditii, mai accesibile, a fost fixat la doar trei zile, contractul fiind atribuit in final aceleiasi asocieri de firme Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI.

Acordul-cadru a fost incheiat pe o perioada de patru ani, astfel ca se afla in executare si in prezent.

Comisia Europeana s-a sesizat si a atentionat autoritatile romane ca licitatia incala normele UE privind achizitiile publice, prin faptul ca modificarile operate pe parcurs au fost comunicate numai la nivel national, nu si prin intermediul Jurnalului Oficial al UE pentru a se asigura un tratament egal tuturor firmelor din Uniune, si nici nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor, acestia avand la dispozitie doar trei zile.

Un document oficial releva totodata ca oficialii UE considera ca firmele castigatoare si-au asumat un termen "fantezist" de doar doua zile pentru finalizarea documentatiei tehnico-economice, criteriu de atribuire a contractului cu o pondere de 15%, ceea ce releva ca oferta nu a fost de fapt evaluata obiectiv, precum si ca acestea au ofertat preturi care indica o "anomalie", deoarece nu acopereau nici macar materialele necesare pentru realizarea lucrarilor.

"In plus, exista diferente mari de preturi intre lucrari similare", se arata in document.

In urma avertismentului primit din partea Comisiei Europene, reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene, care reprezinta Romania in fata institutiilor UE, si cei ai Primariei sectorului 3 s-au intalnit de mai multe ori pentru a pregati un raspuns, oficialii CE primind in aceste zile justificarile partii romane.