"Romania a incasat in acest an peste 565 milioane de euro de la Comisia Europeana. In luna februarie, tarii noastre i-au fost rambursate fonduri in valoare de peste 460 milioane de euro, iar in primele zile din luna martie i-au fost rambursate alte fonduri in valoare de aproximativ 104 milioane de euro", a declarat intr-un comunicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Din totalul sumei rambursate, 299 milioane euro au fost destinati Programului Operational Sectorial Transport (POST) si circa 158 milioane de euro au mers catre programul de dezvotare a resurselor umane (POSDRU). De alte 80 milioane euro a beneficiat Programul Operational Regional (POR), pentru asistenta tehnica (POAT) au fost rambursati 17 milioane euro, iar 12 milioane au vizat Programul Operational Sectorial Mediu (POSM).

Astfel, rata de absorbtie a fondurilor europene este in prezent de peste 52%.

Teodorovici estimeaza ca nivelul acesteia va ajunge la circa 80% la finele anului, datorita masurilor implementate din 2013 si care vor fi continuate in acest an, ultimul in care Romania poate cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007-2013.

Pentru perioada de programare 2014-2020, Romania va beneficia de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Programul cu cea mai mare alocare este Programul Operational Infrastructura Mare - 9,41 miliarde de euro. Programul National pentru Dezvoltare Rurala are alocate 8 miliarde de euro, iar Programul Operational Regional, 6,7 miliarde de euro.