"Cofinantarea va urca de la 5 la 15% la finele lunii martie, cande expira acordul cu Comisia Europeana", a spus de Vrijer, citat de Mediafax.

Pe parcursul acordului cu Comisia Europeana, Romania a beneficiat de o derogare, obtinuta de fosta guvernare, care permitea ca proiectele publice finantate din fonduri UE sa fie cofinantate in proportie de 5%, si nu 15%, cum este stabilit in mod uzual.

Guvernul a solicitat FMI prelungirea cu trei luni a intelegerii care expira in martie si s-a angajat sa ia masuri de recuperare a intarzierilor in privatizare si reforme structurale, dar CE a decis sa inchida formal acordul in martie, asa cum era stabilit, dar sa participe la urmatoarea evaluare.

De Vrijer a declarat ca un nou acord cu FMI nu se va putea incheia fara a fi semnata si o intelegere cu Comisia Euroepeana, intrucat Romania este parte a Uniunii Europene.

Seful misiunii FMI a precizat ca este inca posibil sa se incheie o noua intelegere, mai ales in functie de cum se va finaliza actualul acord, dar si in functie de angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale si de a mentine o politica fiscala prudenta.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune, raportata la platile efectuate de Comisia Europeana, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.

Raportat la declaratiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea romana, rata de absorbtie la sfarsitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).

Platile in lei catre beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adica 21,85% din totalul alocarii UE pentru intervalul 2007-2013.

Totodata, numarul proiectelor cu fonduri europene aprobate spre finantare era la finalul anului 2012 de 9.222 cu o valoare totala de 109,656 miliarde lei, totalul contributiei UE aferente derularii acestora raportat la alocarea 2007-2013 fiind de 77,58%.