Daca strabati satele pustii si sarace ale Dobrogei ajungi in comuna Pestera. Aici ai impresia insa ca esti intr-un mic satuc din Austria, ascuns printre dealuri. Parcul, modern si elegant, dotat si cu aparate de fitness, arata mai bine decat cele din marile orase.

Si nu este singurul avantaj gratuit pe care il au localnicii. Cu un laptop sau un telefon, puteti sa va conectati pe internet pentru ca exista retea wireless. Pana si cei mai in varsta au aflat de la nepoti ca internetul este un lucru bun.

Scolile din comuna uimesc prin dotari: mobilier modern, scaune din piele pentru copii, sistem de supraveghere, videoproiectoare in fiecare sala de curs si calculatoare. Iar la baie exista uscatoare de maini.

Toate aceste fonduri vin de la Primarie, chiar daca suntem in comuna cu cel mai mic buget din tot judetul. Secretul? Gospodarirea proprie. Cel mai bun exemplu il reprezinta alimentarea cu apa, pe care oamenii au facut-o singuri: i-a costat 60.000 de euro in loc de 300.000 de euro, cat le-au cerut firmele de specialitate. Iar aici apa are cel mai mic pret din tara: 1 leu pe metrul cub.

"Noi lucram mai putin cu firmele, in sensul ca avem un sistem de gospodarire comunala, cu toate cele necesare, ca intr-o familie", explica Valentin Vrabie, primarul comunei Pestera.

Finantare de 4 milioane de euro pentru drumurile din comuna Vad

In comuna Vad, din judetul Cluj, Primaria a reusit sa atraga de la Uniunea Europeana peste 4 milioane de euro, pentru drumuri. Aici, fiecare metru de ulita este asfaltat mai ceva ca la oras.

La casa domnului Ion, de exemplu, langa steagul Romaniei flutura cu mandrie si cel al Uniunii Europene. La cei 78 de ani omul nu credea ca va ajunge sa-si vada satul astfel, pana acum cativa ani plin de gropi si noroaie.

"Aici o sa fie un after-school. Dupa ce ies copii de la clasele I-VIII, o sa vina aici, o sa serveasca masa, o sa-si faca temele",
isi prezinta planurile David Prunean, primarul comunei Vad .

In plus, primarul vrea sa atraga si turistii in zona. Cele 15 biserici de lemn, vechi de sute de ani, sunt o podoaba pentru comuna. Asa ca a depus un proiect si pentru un centru de informare turistica, pe care l-a castigat deja.