"Marele Proiect Pompei", anuntat in octombrie 2011, a fost lansat cu mare fast, miercuri, in prezenta ministrului italian al Culturii, Lorenzo Ornaghi, si a ministrului de Interne, Anna Maria Cancellieri, a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si a presedintelui regiunii Napoli, Stefano Caldoro, potrivit AFP.

Johanness Hahn a pus accentul pe "transparenta totala" a operatiunilor de restaurare: "Toata lumea va putea sa urmareasca progresul lucrarilor". Aceasta declaratie simbolizeaza o ruptura fata de proasta gestionare din trecut, pentru a relansa acest sit arheologic inscris in patrimoniul mondial UNESCO, care este totodata si cel mai mare din Italia, cu o suprafata de 44 de hectare.

La sfarsitul lucrarilor, care vor dura pana pe 31 decembrie 2015, organizatorii asteapta o crestere considerabila a turistilor care viziteaza situl. Potrivit estimarilor, acest numar va creste de la 2,3 milioane de turisti in fiecare an la 2,6 milioane de turisti in 2017, o crestere considerata o veritabila "mana cereasca" pentru aceasta regiune sinistrata.

Pentru a evita derapajele din trecut (crestere exploziva a costurilor, lucrari defectuoase), santierul va fi plasat sub supraveghere video, din cauza temerilor referitoare la o posibila infiltrare a Comorrei, mafia napolitana. A fost numit un director al santierului, iar toti muncitorii vor fi obligati sa poarte o legitimatie pentru a putea intra pe santier.

Acestea sunt masuri exceptionale, insa prudenta poate fi justificata de faptul ca marti, administratorul firmei care a efectuat precedentele lucrari de restaurare in Pompei, care au condus la cresterea exploziva a costurilor, a fost plasat in regim de arest la domiciliu.

Fostul comisar extraordinar al sitului, Marcello Fiori, este la randul lui anchetat, la fel ca inginerii care au facut parte din administratia sitului. Aceste persoane au fost acuzate de coruptie, abuz in functie, frauda si escrocherie.

Orasul se afla intr-o situatie dezastruoasa

Situatia este de acum critica pentru Pompei, unde s-au produs mai multe incidente, cum ar fi prabusirea unui stalp al casei lui Loreius Tiburtinus, in decembrie 2011, precedata de prabusiri spectaculoase ale unor ziduri din structura Casei Gladiatorilor si a Casei Moralistului. La inceputul lunii septembrie, o barna de rezistenta din structura acoperisului celebrei Vile a Misterelor a cedat, iar la sfarsitul lunii noiembrie, un alt zid, de aproximativ doi metri, ce facea parte dintr-o vila, s-a prabusit.

Situat in apropiere de Napoli, orasul Pompei, acoperit cu cenusa dupa eruptia vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., reprezinta cel mai bine conservat oras din epoca romana. Situl a fost inscris in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1997.