Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane, in majoritate cu sediul inregistrat in apartamente din Bucuresti, Timisoara, Baia Mare, Deva, Buzau, Alba Iulia, Ploiesti, Cluj-Napoca, Petrosani, Braila, satul Ostratu din comuna Corbeanca si Bragadiru, care trebuie sa propuna astfel de persoane.

Durata contractului de "inchiriere" a expertilor va fi de 24 luni, iar banii acordati acestora vor fi asigurati atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si de la bugetul de stat.

Valoarea totala a serviciilor va depasi 7,7 milioane euro, fara TVA, iar ministerul are dreptul sa majoreze bugetul in functie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult 5 zile lucratoare si o cerere de finanțare in maximum 15 zile lucratoare, prelungirea fiind posibila doar in cazuri excepționale si temeinic justificate. Este luat insa in calcul riscul ca un grad ridicat de "incarcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusa" a acestuia de a efectua serviciile.

Argumentul invocat pentru angajarea acestor experti privati este ca Guvernul incearca sa evite situatia in care la sfarsitul acestui an ar urma sa piarda 6,5 miliarde euro din fondurile europene puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007–2013, iar autoritatile dispun de resurse umane insuficiente in raport cu numarul mare de proiecte depuse si neevaluate si cel al cererilor neprocesate pentru rambursarea de cheltuieli.

Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor.

Rata de absorbtie a fondurilor de coeziune de catre Romania era la 17 mai de 14,37%, adica 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeana. Romania are la dispozitie in perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.