Consiliul European a respins extinderea cu un an a cheltuirii fondurilor UE restante din perioada 2007-2013. Romania a absorbit mai putin de jumatate din banii alocati
Euro
Consiliul European a respins propunerea Slovaciei, sprijinita si de Romania, de extindere cu un an a cheltuirii banilor europeni din perioada 2007-2013, relateaza EUobserver, potrivit Mediafax.
Liderii europeni au respins, joi, la Consiliul European de Iarna propunerea Slovaciei de extindere cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013. Propunerea Slovaciei a fost sustinuta si de Romania, Bulgaria si Cehia.
Potrivit EUobserver, tot ce au obtinut cele patru tari a fost mai multa "asistenta" din partea Comisiei Europene pentru a accelera absorbtia fondurilor europene in 2015, ultimul an in care mai pot cheltui sumele alocate perioadei 2007-2013.
In pofida unei cresteri a ratei de absorbtie in ultimii ani, Romania este in continuare la coada clasamentului, cu un nivel al absorbtiei de 45,49% pana la data de 12 decembrie, potrivit datelor publice pe site-ul MFE.
Comisarul european Corina Cretu a declarat, pe 27 noiembrie, la Bucuresti, ca exista riscul ca statele membre sa se focuseze, ca si inainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a facut ca, la acea vreme, multe programe operationale sa fie pornite cu intarziere, iar rezultatele se vad acum.
Comisarul pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat, intrebata de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, ca CE a luat nota de aceasta cerere facuta de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeana face tot ceea ce depinde de ea "pentru a ajuta statele membre sa aiba o rata de absorbtie cat mai mare pana la sfarsitul anului viitor, pentru ca deocamdata legislatia nu da voie statelor membre sa prelungeasca".
"Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de aceasta solicitare. Aceasta solicitare implica o dezbatere mai ampla pentru ca implica probleme legale si, mai ales, bugetare si inseamna schimbarea cadrului financiar multianual si a regulamentului, ceea ce inseamna si antrenarea Parlamentului European in aceasta solicitare. Dar sigur, asteptam Consiliul din decembrie sa vedem in ce masura aceasta solicitare va fi agreata de Consiliu, sigur Comisia se va conforma", a precizat Corina Cretu, in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Suma totala a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru perioada 2007 - 2013 a fost de 19,668 miliarde euro din care 12,661 miliarde euro reprezinta Fonduri Structurale in cadrul obiectivului de Convergenta, 6,552 miliarde euro, alocate prin Fondul de Coeziune si 0,455 miliarde euro, alocate obiectivului Cooperare teritoriala europeana.
Pe acelasi subiect: