Postul german Deutsche Welle in limba bulgara a anuntat recent ca milioane de euro destinate saracilor din Bulgaria si Romania vor fi redirectionate catre Germania pentru ca aceste state sunt "incapabile sa le utilizeze" si din cauza afluxului de romani si bulgari in Germania.

Comisia Europeana a negat insa aceste informatii.

"Nu este adevarat. Nu este niciun transfer de fonduri structurale care au fost alocate Bulgariei si Romaniei catre alte tari", a declarat Jonathan Todd, purtator de cuvant pentru Ocuparea fortei de munca si Afaceri sociale, László Andor, pentru EurActiv.

Todd a explicat ca alocarea acestor fonduri pentru tarile UE este stabilita o data la sapte ani, iar actualul ciclu bugetar se incheie in acest an, urmatorul intrand in vigoare pentru 2014-2020.

Daca tarile membre UE nu cheltuiesc toate fondurile structurale care le-au fost alocate, banii raman la bugetul UE dar nu exista o realocare a lor catre alte tari, a explicat el.

Todd a adaugat ca folosirea fondurilor structurale ale UE disponibile pentru Germania a fost o decizie a autoritatilor germane. Totusi, ei pot aloca unele dintre fonduri pentru a sprijini incluziunea sociala in orasele care se confrunta cu asa-numita "imigratie a saraciei".

"In orice caz, Germania nu primeste nicio crestere de fonduri structurale de la bugetul UE in acest scop. Daca Germania decide sa foloseasca mai multi bani din fondurile structurale europene, va trebui sa recurga la o realocare a banilor de la alte proiecte", a afirmat el.