Potrivit ministrului, Uniunea Europeană a acordat României, în cadrul instrumentului SURE, în urma cererii părţii române, un împrumut în valoare de 4,1 mld. euro pentru susţinerea a nouă măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

Cîțu a precizat că banii sunt utilizaţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite să protejeze angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă, cât şi pentru finanţarea unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

”În câteva zile prima tranşă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Banii sunt folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi/sau persoanele care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă”, a scris Florin Cîţu miercuri pe Facebook.

Ministrul de Finanţate mai precizează că ”din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat la aceiaşi termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă - cupon 0%”.

”Prima tranşă din acest împrumut, în valoare de 3 mld. euro şi cu maturitate de 14,5 ani urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare”, conchide Cîţu.

Pe 23 octombrie, Guvernul a aprobat în şedinţă un acord de împrumut cu Uniunea Europeană, în valoare de patru miliarde de euro. Şeful Cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă a explicat că România se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei, acestea fiind condiţiile stabilite de către Comisia Europeană.

Acest acord de împrumut se adaugă pachetului financiar de 80 de miliarde de euro.

Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro şi împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul SURE pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia COVID-19”, a afirmat atunci Ionel Dancă.

El a explicat şi care sunt condiţiile prin care ţara noastră obţine acest împrumut.

”Sunt 4 miliarde de euro pe care România îi obţine prin acest împrumut, un împrumut realizat la condiţiile de dobândă şi de rating făcute de Comisia Europeană. Ca să explic foarte pe scurt ce înseamnă acest lucru. Înseamnă că reprezentanţa Comisiei Europene se împrumută după condiţiile de dobândă şi de rating ale zonei euro, adică ale celei mai bine cotate economii, respectiv ale Germaniei, care are cel mai bun rating triple A, ceea ce înseamnă cel mai mic nivel al dobânzii la care se face acest împrumut. Este o super facilitate de care beneficiază România în condiţiile în care ştim bine cu toţii are deficite structurale acumulate în anii anteriori şi care au crescut ca urmare a eforturilor noastre de limitarea a răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi în aceste condiţii România practic se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei”, a mai afirmat şeful Cancelariei premierului.