Zentiva anunță un profit net în creştere cu 95% faţă de 2019, în urma exploziei vânzărilor de medicamente folosite pentru tratamentul COVID-19
Suplimente nutritive, medicamente
Zentiva a realizat un profit net de 41,9 milioane de lei în primul semestru din acest an, în creştere cu 95% faţă de perioada similară din 2019, conform unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Veniturile din exploatare au scăzut cu 3%, de la 295,9 milioane lei în primul semestru din 2019, la 286,4 milioane lei în primul semestru din 2020. Cheltuielile din exploatare au scăzut cu 11%, de la 269,6 milioane lei în primul semestru din 2019, la 242,1 milioane lei în primul semestru din 2020.
Potrivit raportului, variaţia veniturilor şi cheltuielilor din exploatare a condus la un rezultat net pentru primul semestru al anului 2020 de 45,3 milioane lei în comparaţie cu 26,3 milioane lei în primul semestru al anului 2019.
La 30 iunie 2020, societatea are depusa la ANAF o scrisoare de garanţie bancară în suma de 8,35 milioane de lei pentru sumele stabilite suplimentar de către Autorităţile fiscale urmare a reverificării taxei de clawback încheiată în luna aprilie 2018.
Potrivit unui comunicat premis presei, compania şi-a majorat producţia de medicamente pe fondul cererii crescute pentru produse utilizate în tratamentul infecţiilor cu Sars-cov-2, precum paracetamolul şi metamizolul sodic.
De asemenea, în perioada stării de urgenţă, compania a obţinut autorizaţiile şi aprobările necesare pentru a putea fabrica igienizanţi pe bază de alcool 70%, susţinând cu aceste produse activitatea specialiştilor din linia întâi.
"Din cauza crizei medicale, prima jumătate a anului a adus o dinamică dificilă pentru domeniul medical şi farmaceutic, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici şi producătorii locali. Deşi a fost înregistrat un vârf al cererii în martie pentru medicamente, mai ales pentru cele folosite în tratamentul infecţiilor cu Sars-cov-2, vedem un regres al consumului de medicamente în prima jumătatea a anului. Este o situaţie îngrijorătoare, pentru că indică discontinuitatea tratamentelor cronice şi reducerea vizitelor la medic. Ne putem aştepta la consecinţe dramatice asupra pacienţilor în perioada următoare, de aceea este absolut necesar ca accesul la consultaţii şi servicii medicale, mai ales pentru pacienţii cronici, să fie asigurat prin soluţii adecvate, indiferent de evoluţia pandemiei", a declarat Simona Cocoş, director general Zentiva SA.
Sicomed a fost înfiinţată în 1962 ca Întreprinderea de Medicamente Bucureşti (IMB). În 1990 Sicomed a devenit societate pe acţiuni, prin încorporarea şi preluarea întregului patrimoniul al fostei IMB în conformitate cu Decizia Guvernului. Capitalul social iniţial a fost rezultatul diferenţei dintre active, inclusiv evaluări specifice a terenului şi clădirilor donate de către stat companiei, în conformitate cu decizia Guvernului, şi pasivele deţinute la aceeaşi dată. Începând cu data de 24 ianuarie 2006, societatea şi-a schimbat denumirea din Sicomed SA în Zentiva SA.
Începând cu 11 martie 2009 s-a produs o modificare în structura acţionariatului la nivel de grup (Sanofi Aventis a achiziţionat 97% din acţiunile Zentiva NV - părinte al societăţii).
La sfârşitul lunii octombrie 2016, Grupul Sanofi a anunţat, după o analiză a tuturor opţiunilor disponibile, iniţierea procesului de separare a diviziei sale de medicamente generice din Europa.
Zentiva SA a fost inclusă începând cu această dată în acest proces de separare, proces care a fost finalizat la data de
30 septembrie 2018, când Advent International NV a achiziţionat divizia de medicamente generice din Europa a
Grupului Sanofi.
Pe acelasi subiect: