"Desi rata natalitatii in Romania se afla pe o panta descendenta, in 2013 inregistrandu-se mai putine nasteri decat in 2012, numarul familiilor care au decis sa apeleze la serviciile bancilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% in 2012 la 6% in 2013. Numeroasele campanii de informare desfasurate de membrii ARBACS, care au avut ca scop cresterea informarii si accesibilitatii familiilor din Romania la acest serviciu medical, au facut ca recoltarea de celule stem la nastere sa devina un procedeu cunoscut si corect evaluat de catre parinti", a declarat presedintele asociatiei, Bogdan Ivanescu, potrivit Mediafax.

Anul trecut, numarul de nasteri la nivel national a inregistrat o usoara scadere. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut in Romania s-au nascut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2012.

Una dintre principalele dificultati cu care s-au confruntat companiile care activeaza pe piata de celule stem din Romania a constituit-o, pana acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilitatii celulelor stem.


"Unii parinti obisnuiau sa isi manifeste scepticismul fata de acest serviciu medical. Cu toate acestea, transplanturile cu celule stem recoltate la nastere, realizate pe parcursul anului 2013, cu probe eliberate de catre bancile membre ARBACS, au adus incredere si in randul parintilor romani cu privire la importanta acestei proceduri medicale complexe si au stabilizat intreaga piata din Romania. O alta provocare cu care ne-am intalnit in activitatea noastra a reprezentat-o concurenta neloiala din partea multor jucatori, care tind sa informeze eronat femeile insarcinate si/sau personalul medical", a aratat presedintele ARBACS.

ARBACS este o asociatie infiintata in anul 2012 de trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE, care detin cumulat circa 70% din piata de celule stem din Romania, aceasta cota fiind estimata sa creasca la 75% in acest an.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor, potrivit ARBACS.