Cantareste fix 142 de grame si costa 250.000 de euro: e primul burger creat in vitro, din celule stem de vaca. Astazi a fost gatit de un bucatar si degustat de doi voluntari la Londra. Prima lor impresie a fost ca seamana mult cu un hamburger obisnuit. Au simtit totusi lipsa grasimii. Creatorii mizeaza pe o productie de masa in maximum 20 de ani.
Luni s-a consumat momentul de glorie pentru o echipa de cercetatori de la Universitate din Maastricht. Ei au lucrat cinci ani pentru a crea acest burger, plecand de la cateva celule minuscule prelevate dintr-un muschi de vaca.
Au adaugat sare, pudra de ou, suc de sfecla si shofran pentru culoare. La demonstratia din aceasta dupa-amiaza au participat, pe langa profesorul Mark Post, un bucatar si doi voluntaridegustatori.
Aparent, pregatirea burgerului a decurs ca pentru unul conventional. Toti cei prezenti au asteptat primele impresii cu sufletul la gura.
"Are un gust intens,seamana cu cel al carnii. Nu e la fel de suculent insa. Si am simtit lipsa sarii si a piperului".
"Textura pe care o simti in gura aduce cu a carnii. Daca e sa lispeasca ceva aceea e grasimea. Cand musti insa e ca si cum ai musca dintr-un hamburger obisnuit".
Plecand de la celule stem prelevate de la muschiul unui animal se poate obtine o cantitate mult mai mare decat animalul sursa. O data cu cresterea continua a populatiei mondiale, necesarul de carne se va dubla in urmatorii 40 de ani. De aceea gasirea unor alternative e esentiala.
In plus, carnea obtinuta in laborator ar permite reducerea emisiilor de gaz cu efect de sera, rezultate din cresterea animalelor.
6 august 2013 07:03
|
|