Medtronic, cu o capitalizare de 60,5 miliarde de dolari, va plati actionarilor Covidien un pret cu 50% mai mare decat cotatia actiunilor companiei la inchiderea sedintei bursiere de vineri, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. 

Preluarea Covidien este cea mai mare tranzactie din sectorul de sanatate in acest an. 

In urma achizitiei, Medtronic va avea pozitie de lider pe mai multe piete, precum cele pentru tehnologii neurovasculare pentru tratamentul Parkinson si atacurilor cerebrale.

Vanzarile ar urma sa se ridice la 27 de miliarde de dolari pe an, a declarat Omar Ishrak, presedinte si director general al Medtronic. 

Tranzactia va permite Medtronic sa-si mute sediul fiscal in locul celui al Covidien, evitand astfel taxele mai mari din Statele Unite. 

Preluarea, in negociere din aprilie, vine in contextul unei activitati intense in sectorul de sanatate in acest an. 

Pfizer nu a reusit sa cumpere cu o oferta de 116 miliarde de dolari compania britanica AstraZeneca, in timp ce tranzactii au avut loc intre companiile Zimmer si Biomet, precum si intre Novartis si GSK  In Statele Unite, Valeant vrea sa achizitioneze Allergan, producatorul Botox, pentru 53 miliarde de dolari. 

Inainte de achizitia Covidien de catre Medtronic, valoarea tranzactiilor din sanatate a trecut de 160 de miliarde de dolari in acest an, in urcare cu aproape 50% fata de perioada similara a anului anterior si de peste trei ori mai mult fata de 2012, potrivit Dealogic. 

Covidien este o fosta companie americana, care si-a mutat sediul in Irlanda in urma cu cinci ani pentru a beneficia de rata de impozitare mai scazuta pentru companii, de 12,5%, in timp ce in Statele Unite rata este printre cele mai ridicate din lume.