Medicii spitalelor de urgenta: "Banii virati de Casa de Asigurari nu ajung pentru pacientii cu traumatisme multiple"
"Ne trezim cu salvarea in curte, desi nu mai sunt bani pentru investigatii, medicamente si consumabile." Este semnalul de alarma tras de medicii din cele mai mari spitale de urgenta ale tarii. Acestia sustin ca banii virati de Casa de Asigurari, care inseamna 1.600 de lei pentru un caz, indiferent de cat de grav este, nu reflecta in mod realist nota de plata pentru pacientii cu traumatisme multiple.
Oficialii din Ministerul Sanatatii sustin ca banii ar putea fi cheltuiti mai eficient, dar recunosc si ca e tot mai greu sa-i convingi pe doctorii capabili si tineri sa ramana in medicina de urgenta.
Pe cat de subred este sistemul nostru de sanatate, medicina de prima urgenta functioneaza. In ultimul an s-au inregistrat cu 11% mai putine decese la pacientii preluati de ambulanta si SMURD. Si totusi, degeaba ajungi la victima in 10 minute, o resuscitezi si o aduci rapid la spital, daca acolo nu ai cu ce sa o tratezi.
"Nu putem, ca profesionisti, maine sa ies si sa spun <<n-am nimic>>. Acest nimic este foarte aproape de noi. Traim de pe azi pe maine", explica prof. dr. Mircea Beuran de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.
Cele mai mari spitale de urgenta din tara au acumulat datorii colosale. Si daca unui pacient internat ii poti cere sa-si ia singur seringi, fasa sau medicamente, celui lovit de masina, injunghiat sau cazut de pe schela ar trebui sa-i oferi totul.
Sa luam cazul unui accident de motocicleta in care victima aproape e facuta bucati. Are leziuni neurologice, membrele rupte, maduva si organele interne afectate. Ca sa nu ajunga donator de organe, trebuie mobilizate resurse umane si materiale considerabile. S-a ajuns si la 30.000 de lei. Vreti sa stiti cat a decontat Casa de Asigurari? 1.600 de lei, practic de 20 de ori mai putin.
Medicii din marile centre spun ca astfel de cazuri le-au epuizat bugetul. La fel de adevarat e ca sunt compartimente de urgenta in care chirurgul generalist are si rol de urolog, ginecolog sau internist. Au ramas sa trateze urgentele cei pe care legea i-a impiedicat sa caute un post mai comod.
"Asta e politica dirijata la nivelul Ministerului. Daca dau o flexilibilitate totala, sa zic la fiecare <<fa ce vrei>>, s-ar putea sa va treziti fara anestezisti peste cinci zile. Am avut o politica pe medicii de urgenta, sa umplem unitatile de primiri urgenta", declara Raed Arafat, sub-secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
In Germania si Cehia mai multe spitale de urgenta cu datorii si-au suspendat activitatea, pe motiv ca nu pot garanta eficienta actului medical. Au primit insa rapid suplimentari de fonduri.