Raed Arafat, la "Dupa 20 de ani": "S-a ajuns la o explozie de donatori de organe. Finantarea trebuie adaptata"
UPDATE: Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata astazi la Pro TV, ca Romania a inregistrat, in primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finantarea trebuie adaptata acestei noi situatii.
In emisiune a fost prezentat cazul unui tanar care are nevoie de transplant bipulmonar, insa finantarea nu a fost aprobata, intrucat banii au fost cheltuiti pe transplantul medular, iar pacientului i s-a cerut sa astepte suplimentarea bugetului pentru tratament in strainatate
Invitat in emisiune, seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni din Bucuresti, prof. dr. Irinel Popescu, a spus ca trebuie intelese "pozitia finantatorului care trebuie sa-si imparta bugetul in foarte multele necesitati ale sistemului de sanatate si faptul ca Romania nu este singura tara care face o anume cuantificare a numarului de operatii in functie de prognoza si aloca o anumita suma de bani in functie de aceasta prognoza".
Popescu a dat ca exemplu Noua Zeelanda, care, in perioada cand nu avea program de transplant, transporta bolnavii in Australia si finanta, anual, sase operatii, iar interventiile peste acest numar erau mutate in alt an.
Contactat telefonic in emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a fost intrebat cum s-a ajuns in situatia de a fi cheltuiti toti banii de transplant. "Este o situatie fericita ca s-a ajuns asa, pentru ca a crescut numarul donatorilor. Dupa ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la sectiile de terapie intensiva si s-a ameliorat organizarea pentru recunoasterea bolnavilor potentiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie sa adaptam finantarea la aceasta explozie, pentru ca nimeni nu s-a asteptat la asta, va spun sincer", a spus Arafat, care a adaugat ca stie din "promisiuni" chiar de la ministrul Sanatatii despre o crestere a fondurilor pentru transplant, la rectificare, spre a se face fata cresterii numarului de donatori.
Referitor la cazul tanarului care are nevoie de transplant pulmonar, secretarul de stat din MS a spus ca nu coordoneaza comisia ce a decis sa dea bani in alta parte, subliniind insa ca cererea de fonduri pentru interventii depaseste fondurile alocate.
"Lista persoanelor care solicita tratament fie pentru leucemie, fie pentru transplant medular, fie pentru operatii care nu se fac deloc in tara si trebuie facute in strainatate in regim de urgenta, inclusiv cum este cazul transplantului bipulmonar, este mult peste nivelul sumei alocate la finantare. (...) Daca eu ma pun in locul comisiei, comisia poate ca a analizat la rece situatia si a hotarat sa dea banii respectivi in anumite situatii in care, poate, impactul lor era imediat", a adaugat Arafat.
Secretarul de stat a mai precizat ca, pentru transplantul pulmonar, este necesara plata in avans a 120.00 de euro, dupa care urmeaza asteptarea donatorul potrivit. "Nu stiu ce criterii a analizat comisia cand a hotarat sa dea banii in alta parte", a mai spus Raed Arafat.
Oficialul Ministerului Sanatatii a dezvoltat situatia fondurilor, precizand ca, din pacate, bugetul Sanatatii nu poate fi rectificat decat din iulie. "Situatia in care ne aflam este total ingrata, pentru ca trebuie sa se ia decizii pe tratamente, pe anumite alocari de tratamente si, din pacate, se ajunge la acest lucru, la fel ca in multe tari, din cauza limitarilor la finantare a sistemelor sanitare", a adaugat Raed Arafat.
Tot secretarul de stat a dat exemple de situatii in care banii din sistem sunt, practic, irositi. "Gasim materiale cumparate care stau in stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncata pe apa Sambetei o suma de bani pe medicamente care au expirat. Eu as zice ca este o responsabilitate impartita, avem o capacitate de control destul de limitata la nivelul sistemului sanitar", a precizat Arafat.
La randul lui, Irinel Popescu a spus ca ar fi regretabil sa fie oprit transplantul din lipsa de finantare. "In continuare cred si sper ca ministrul Sanatatii va gasi resursele pentru a acoperi finantarea suplimentara de care e nevoie", a adaugat el.
Pe acelasi subiect: