Orice fuziune, care ar fi cea mai mare tranzacţie de până acum din domeniul îngrijirii sănătăţii, ar aduce împreună două companii care condus eforturile industriei farmaceutice de a lupta contra pandemiei de coronavirus (COVID-19).

AstraZeneca a contactat Gilead luna trecută pentru o posibilă fuziune, dar nu a specificat condiţiile financiare ale tranzacţiei, susţin sursele citate de Bloomberg, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că firma nu face comentarii în privinţa zvonurilor şi speculaţiilor, în timp ce reprezentanţii Gilead nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Gilead, AstraZeneca şi alţi producători de medicamente, inclusiv Eli Lilly and Co, Pfizer Inc şi Merck & Co Inc, sunt în cursa pentru dezvoltarea de vaccinuri sau tratamente pentru COVID-19.

În timp ce Gilead discută ideea fuziunii cu consilierii săi, nu a fost luată nicio decizie privind viitoarele decizii şi companiile nu sunt în negocieri oficiale. Reprezentanţii Gilead nu sunt interesaţi de o fuziune sau o vânzare către altă mare companie farmaceutică, preferând să se concentreze pe achiziţii mai mici, a precizat Bloomberg.

AstraZeneca, evaluată la 140 miliarde de dolari, este cel mai mare producător britanic de medicamente în funcţie de capitalizarea de piaţă. Gilead, a cărei capitalizare de piaţă se ridica la 96 miliarde de dolari la închiderea şedinţei de vineri a Bursei de la New York, este creatorul medicamentului antiviral Remdesivir, care a obţinut aprobarea Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru a folosit de pacienţii COVID-19 din SUA.