Potrivit AstraZeneca, orice oferta ar trebui sa fie mai mare cu cel putin 10% decat pretul de 53,5 lire (89,96 dolari) pe actiune atins vineri, potrivit Mediafax.

Pfizer a majorat duminica seara oferta la 55 de lire pe actiune. "Oferta finala este o imbunatatire minora, care continua sa fie sub valoarea companiei si a fost respinsa", a declarat Leif Johansson, presedintele AstraZeneca.

Presedintele si directorul executiv al Pfizer, Ian Read, a declarat ca AstraZeneca are timp, potrivit legislatiei britanice, sa respinga sau sa accepte oferta de preluare pana pe 26 mai.

Pfizer a precizat ca noua oferta majoreaza componenta in numerar a propunerii la 45% din pretul total si evalueaza actiunile AstraZeneca la 55 de lire pe unitate.

Oferta Pfizer este cu 45% mai mare decat pretul actiunilor AstraZeneca inregistrat inainte de prima propunere facuta de compania americana.

Prima oferta de preluare inaintata de Pfizer pentru AstraZeneca a fost de circa 59 de miliarde de lire sterline, iar la inceputul lunii mai a fost majorata la 63,1 miliarde de lire (106,5 miliarde dolari).

Prin aceasta preluare, Pfizer vrea sa-si mute domiciliul fiscal in Marea Britanie, pentru a profita de taxa pe profit mai redusa decat in SUA. De asemenea, grupul american ar prelua controlul asupra portofoliului important de tratamente experimentale impotriva cancerului dezvoltate de AstraZeneca.

Actiunile AstraZeneca sunt in declin cu peste 9%, la bursa din New York. Titlurile Pfizer sunt in urcare cu 1,8%.