Cum se vinde viata, in forma ei primara, in clinicile private din Bucuresti
Scandalul traficului international de ovule in care a fost implicata clinica Sabyc din Bucuresti nu pare sa-i fi speriat pe cei care lucreaza in domeniu. Un reporter Pro TV a patruns in aceasta lume si a obtinut, din partea unei unitati medicale, promisiunea unor sume uriase de bani. Peste 1.000 de euro pentru recoltarea de ovule si 250 de euro pentru fiecare donatoare adusa la clinica. Numai ca astfel de proceduri sunt ilegale atunci cand sunt platite si se pedepsesc cu ani grei de inchisoare. Urmariti un material filmat cu o camera ascunsa.
Cel care vorbeste cu atata patos despre aceasta afacere, pe cat de "frumoasa", pe atat de ilegala, nu este nicidecum un om intalnit la colt de strada. Vindem viata, in forma ei primara, unui manager de clinica privata specializata in fertilizari in vitro. Acesta este de acord nu doar sa ne gaseasca paciente gata sa plateasca bani grei pentru dorinta de a avea un copil, dar ne promite sume mari pentru orice alta femeie convinsa sa-si doneze ovocitele.
Nu scoate insa niciun cuvant despre riscurile la care ne-am putea expune. In schimb, ne invata cum sa trecem cu brio de comisia de etica, cea care isi da acordul final pentru inceperea procedurii: "Oamenii astia vor sa verifice ca tu nu castigi nimic din asta. Nu trebuie sa spui: <<Am venit sa vand organe>>. Nu ai voie. Trebuie sa declari ca nu ai niciun beneficiu."
Riscuri exista, insa. Pe langa simptomele usoare de tensiune in zona abdominala, donatoarele isi asuma si situatia de a ajunge pana la hipertensiune ovariana, complicatie ce poate provoca leziuni permanente sau chiar deces. Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, managerul clinicii Sabyc a negat ca ar fi avut o astfel de conversatie. "Eu am explicat foarte corect ca ne ocupam doar cu proceduri medicale. Cine a zis ca tu trebuia sa primesti banii? Noi nu intram intre relatiile dintre paciente si donatoare, simplu si clar. Noi facem manevrele medicale, conform legii din Romania. Eu nu vand, nu fac comert", a fost declaratia oficiala a acestuia.
Autoritatile sunt insa de alta parere. "Este o incalcare flagranta a legii transplantului. N-ar trebui sa existe asa ceva, iar cei care fac asa ceva trebuie sa plateasca conform legii, adica inchisoarea. Noi o sa informam atat Ministerul Sanatatii, cat si Parchetul", au precizat reprezentantii Agentiei de Transplant.
Aceasta clinica nu este pentru prima data in mijlocul unui scandal. In 2009, dupa ce mai multe paciente au anuntat autoritatile ca au fost platite, de acelasi individ, ca sa doneze ovule, una dintre ele a ajuns pe masa de operatie cu complicatii. Femeii i-au fost extirpate ovarele, spune ea, din cauza procedurilor la care a fost supusa.
In Romania, legislatia permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora, doar in mod gratuit, fara dobandirea de foloase materiale. In caz contrar, pedepsele inseamna ani grei de inchisoare: de la 3 la 10 ani pot sta dupa gratii atat cei care vand, cat si cei care cumpara sau intermediaza traficul cu ovule.