Criza economica rapune dealerii de marijuana. Industria farmaceutica, victima traficului ilegal de droguri
Antreprenorii din industria farmaceutica ce utilizeaza marijuana sunt pusi in fata unei situatii fara precedent: taxa pe venit care li se aplica ar putea urca pana la 75%, scrie CNN Money.
Legea are ca scop sa nu mai permita celor care vand substante ilegale sa isi poata deduce cheltuielile legate de afacerile pe care le intreprind.
Instituita in 1982 pentru evitarea evaziunii, regula va afecta acum nu numai dealerii de cocaina si pe cei care comercializeaza alte droguri puternice, ci si pe cei din industria farmaceutica, ce nu vor mai putea considera chiria sau statele de plata pentru angajati drept cheltuieli deductibile. In 18 state din America marijuana este considerata legala si este folosita in scopuri terapeutice.
“Eu, spre exemplu, mi-as dori sa le pot da angajatilor mei o marire de salariu. Insa, din cauza industriei in care activam, acest lucru nu este intotdeauna posibil”, spune Kayvan Khalatbari, cofondatorul Denver Relief, un dispensar care functioneaza pe baza de marijuana.
Khalatbari spune ca afacerea pe care o detine are vanzari anuale de putin peste un milion de dolari, iar faptul ca nu poate sa beneficieze de niste reduceri standard care se aplica altor afaceri il costa zeci de mii de dolari. Acesta estimeaza ca, in acest moment, cuantumul taxelor impuse de stat se ridica la 50%.
Fiind una dintre cele mai mari farmacii de acest tip din Colorado, in care lucreaza 15 angajati cu norma intreaga, Denver Relief va supravietui impozitelor, insa, pentru altii, astea vor inseamna inchiderea afacerilor. Jim Marty, un contabil din Colorado, sustine ca are un client care nu a reusit sa obtina profit din 2009 pana in 2011. Cu toate astea, a trebuit sa plateasca Fiscului taxe in valoare de 300.000 de dolari, pentru cei trei ani.
“Daca ai un certificat din partea statului care dovedeste ca afacerea este autorizata, aceasta nu se mai incadreaza in categoria traficului si a ilegalitatilor. Si totusi, Fiscul controleaza in mod abuziv aceasta industrie”, explica Marty.
Mai multe grupuri din tara lucreaza pentru a atrage atentia asupra acestei probleme, insa administratia Obama nu pare deocamdata dispusa sa faca vreo schimbare.
“O industrie in plina dezvoltare, care poate crea sute de mii de locuri de munca, este tinuta pe loc din cauza acestui nivel de taxare anormal. Suntem ca orice alta mica afacere, care se intampla sa fie considerata ilegala in unele state”, spune Betty Aldworth, directorul Asociatiei Nationale din Industria Canabisului.
Pe acelasi subiect: