Compania Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul său cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în practicarea de către Roche România, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de-a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche România care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conţine substanţa activă Erlotinibum şi este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

"În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă. În cadrul studiului, autoritatea de concurenţă a analizat activităţile de marketing şi promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activităţile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative şi gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative", se menţionează în comunicat.

În cadrul investigaţiilor au fost efectuate inspecţii inopinate la sediul companiei Roche România SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.