Este vorba despre clinicile Medicover Hospitals, Med Life, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic şi Rur Medical și de băncile de celule Stem Sure Solutions şi CBC Laboratories.

Potrivit Concurenței, fiecare maternitate avea o relaţie contractuală de exclusivitate cu o bancă de celule stem spre care îşi îndruma pacientele. În cazul în care pacientele optau pentru banca agreată, serviciile de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem erau gratuite. În cazul în care optau pentru altă bancă, trebuiau să plătească un tarif stabilit de maternitate şi banca agreată.

În aceste condiţii, pacientelor li s-a redus accesul la o altă sursă alternativă de furnizare de servicii stem în funcţie de calitatea şi preţul acesteia, iar costul final plătit de paciente era mult mai mare dacă nu alegea banca agreată de maternitate.

Nivelul ridicat al taxei de recoltare sânge/ţesut de cordon ombilical aplicată pacientelor care optau pentru băncile non partenere este reflectat în numărul foarte mic de paciente care au ales aceste bănci. Ca urmare, a fost afectată concurenţa între băncile de celule stem prin limitarea posibilităţilor de intrare în maternităţi a altor bănci concurente, în afara celor partenere.

Deşi în România activează 12 companii pe piaţa de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem (bănci de celule stem sau agenţi ai acestora), doar patru dintre acestea deţin aproximativ 90% din piaţă. În acest context, este evident faptul că acordurile de exclusivitate/parteneriatele încheiate de o maternitate cu o anumită bancă au tendinţa de a distorsiona mecanismul de piaţă (cerere-ofertă) şi, prin aceasta, de a afecta concurenţa.

"Înţelegerile maternităţi - bănci de celule stem s-au făcut în detrimentul pacientelor, cărora li s-a redus posibilitatea de a alege serviciile unei bănci de multe ori mai ieftine decât cele propuse de maternitate. Maternitatea a ignorat interesul pacientelor sale, pentru a-şi proteja propriile interese financiare şi comerciale. În acelaşi timp, aceste acorduri au condus la reducerea concurenţei între băncile de celule stem prin blocarea accesului la pacientele maternităţilor', a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.

Relaţiile exclusive/parteneriatele au fost încheiate între Medicover şi firmele din grupul CBC (Cord Blood Center Ro şi Cord Blood Center Medical), Grup Medlife (Med Life, Rur Medical, Genesys) şi Stem Sure Solutions, Arcadia şi Stem Sure Solutions, Arcadia şi Cord Blood Center Medical.

Amenzile au fost aplicate astfel: Medicover Hospitals - 181.066 lei, Med Life - 755.962 lei, Arcadia Hospital - 113.700 lei, Genesys Medical Clinic - 86.617 lei, Rur Medical - 22.575 lei, Stem Sure Solutions - 39.633 lei, CBC Laboratories - 26.357 lei.

Toate companiile implicate au recunoscut încălcarea legii concurenţei şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor, se mai arată în comunicat.