"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358", precizează sursa citată.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în luna iulie 2019, faţă de luna anterioară, cu 2,7 puncte până la valoarea de 48,2 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 3,1 puncte.

Citește și: Euro a urcat spre 4,73 lei. Preţul aurului atinge un nou nivel record, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale SUA-China

Conform unui comunicat remis presei, această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la valoarea de 56,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,4 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,9 puncte până la valoarea de 44,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 6,4 puncte.

Potrivit sursei citate, aproape 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,91%. La momentul realizării sondajului rata inflaţiei se situa la valoarea de 3,84%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.