Viziunea americanilor este im¬par¬tasita de tot mai multi analisti, insa pana acum previziunile de intarire a leului au fost mai rezervate.

BNR a calculat vineri un curs de 4,2048 lei pentru un euro, cu 1,16 bani peste nivelul precedent, deprecierea fiind antrenata de un nou val de aversiune la risc a investitorilor pe plan mondial, dupa catastrofa din Japonia.

Leul inregistrase pe 8 martie un maxim al ultimelor noua luni, la 4,1869 lei/euro, cu aproape 2% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Rabufnirea inflatiei din februarie i-a determinat pe multi sa creada ca BNR va incuraja o intarire a leului, care ar contrabalansa presiunile puse de scumpirea carburantilor si alimentelor pe plan international. "Recunoastem ca perspectiva incetinirii inflatiei in semestrul al doilea (datorita efectului de baza favorabil, dupa scumpirile importante antrenate de majorarea TVA in iulie anul trecut - n. red.) si tinta noastra optimista de curs, de 4 lei pentru un euro la sfarsitul anului, justifica o reducere a dobanzii-cheie a BNR. Totusi, perspectivele inflationiste nu sunt benigne. Ne asteptam ca inflatia sa tinda spre 6% anul viitor, pe fondul revenirii consumului intern, iar riscurile sunt sa depaseasca acest nivel, din cauza scumpirii alimentelor si carburantilor", noteaza analistii JP Morgan.

Citeste mai departe in Ziarul Financiar!