"Romania si-a fixat un obiectiv foarte ambitios pentru adoptara euro, 2019. Sunt ratiuni politice, strategice in spate, mai degraba decat ratiuni economice. Daca privim lucrurile din punct de vedere strict economic, desi nu este posibil, 2019 pare o tinta nerealista", a afirmat Dumitru la un summit bancar, potrivit Mediafax.

El apreciaza ca Romania are nevoie de "un road-map" care sa conduca la realizarea obiectivului si sa permita accelerarea reformelor structurale care sa genereze o crestere economica foarte rapida.

"Pentru a ajunge de la 47% la un nivel de 60% PIB per capita, nivelul la care cele mai sarace tari au intrat in zona euro, precum Estonia sau Letonia, desi sunt mult mai mici si nu pot fi comparate cu Romania, ei bine Romania ar trebui sa aiba o convergenta foarte rapida cu crestere economica de cel putin 4-5% pe an. Suntem departe in momentul de fata", a spus Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal considera ca, desi perspectivele de crestere economica se imbunatatesc, nivelul de 3,5% estimat pentru acest an sau chiar mai ridicat, daca anul agricol este foarte bun, este insuficient pentru a adera la zona euro.

"La cum arata acum lucrurile, ne putem astepta la un an agricol peste medie. Daca excludem agricultura, cresterea economica de anul acesta este mult mai mare decat cea de anul trecut. Dar chiar si crestere de 3,5% este insuficient pentru a ne atinge obiectivul 2019 pentru adoptarea euro, pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de o crestere economica mult mai mare", a punctat Dumitru.

Cheia pentru ca Romania sa ajunga la un avans economic semnificativ mai mare fara a se crea dezechilibre consta in reforme structurale, capitol unde se inregistreaza progrese, dar nu la nivelul dorit, de aceea este necesar "road-map-ul" in materie de reforme structurale.

in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Dumitru atrage atentia in ultimele luni se observa o stagnare a ratei de absorbtie, ceea ce indica semnale de alarma.

"Nu mai avem proiecte cu care sa venim si pe care sa le trimitem spre decontare la Bruxelles, mai ales in zona de transporturi. Ca sa acceleram cresterea economica, absorbtia fondurilor UE este o preconditie obligatorie", a conchis Dumitru.