Peste 4 ani vom avea euro in portofele. Romania mentine anul 2015 ca tinta pentru intrarea in zona euro VIDEO
Leul va deveni o moneda care va circula doar intre colectionari incepand din anul 2015, data la care euro deveni moneda nationala in Romania. Cel putin acesta este obiectivul pe care si l-au asumat Guvernul si Banca Nationala la prima intalnire a comitetului pentru trecerea la moneda euro.
Premierul Emil Boc a declarat, dupa o intalnire la BNR, ca Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene.
El a sustinut aceasta declaratie intr-o intrevedere cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, dupa ce a condus, la sediul Bancii Nationale, impreuna cu guvernatorul Mugur Isarescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea Romaniei la euro.
"Romania se misca in directia corecta privind deficitul, nivelul datoriei publice si, de asemenea, nivelul inflatiei respecta criteriile de aderare in 2015 la zona euro. Pentru a atinge tinta aderarii la euro in 2015, trebuie sa muncim si sa mentinem in fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice si inflatia conform prevederilor europene. Inflatia coboara, in prezent, luna dupa luna si ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene", a spus Boc, potrivit Mediafax.
Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara la randul sau ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, dar ca amanarea nu este o rezolvare.
Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: