"Deşi creşterile la nivel extins şi explozive ar putea fi de scurtă durată, companiile care vor reuşi să producă tratamente eficiente pot primi un impuls semnificativ la nivelul pieţei. În primul rând, ca urmare a cererii globale de vaccinuri şi tratamente pentru coronavirus, care vor reprezenta un plus major pentru rezultatele financiare ale companiilor, dar şi ca imagine. Astfel, vor deveni mai atractive în ochii investitorilor, datorită eficienţei şi performanţelor atinse de departamentul de dezvoltare şi cercetare. O companie care reuşeşte să obţină rezultate atât de bune într-un moment atât de delicat oferă perspective optimiste şi poate reprezenta o alegere potrivită de investiţie şi pe termen lung", arată analiza XTB România.

Reprezentanţii firmei de brokeraj susţin că situaţiile de criză duc de cele mai multe ori la evoluţii extreme. Deşi, în mare parte, efectele negative sunt resimţite la nivelul tuturor sectoarelor, există şi excepţii pentru care astfel de evenimente reprezintă o oportunitate unică. În timpul pandemiei actuale s-a “născut o cursă contra cronometru” la nivelul companiilor farmaceutice pentru dezvoltarea de tratamente şi de vaccinuri.

"În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12 - 15 ani. Cu toate acestea, se vehiculează la nivel oficial o durată de un an, un an şi jumătate. Estimările vin în urma experienţei acumulate deja de companiile farmaceutice care dezvoltă astfel de vaccinuri, în lupta cu virusuri similare precum MERS sau SARS", se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Astfel, înainte ca un vaccin să fie autorizat şi adus pe piaţă, acesta trece printr-un proces lung şi complex de cercetare, urmat de mulţi ani de testare pentru a respecta cerinţele de reglementare stricte. În cazul vaccinurilor, studiile clinice au loc în trei faze de cercetare. Analiza XTB România arată că, în prima fază, se doreşte determinarea dozajului, urmărirea siguranţei dar şi posibilele reacţii, testele fiind realizate pe un eşantion mic (20 - 50 de persoane). În faza a doua sunt amănunţite analizele legate de dozajul optim şi de siguranţa administrării vaccinului, fiind utilizat un eşantion mai mare (100 - 300 de persoane), iar în ultima fază se urmăreşte reacţia vaccinului la scară largă, în special dacă este administrat concomitent cu alte tratamente. Eşantionul vizat este între 3.000 şi 50.000 de voluntari.

"În condiţiile crizei actuale, cursa pentru găsirea unui tratament sau dezvoltarea unui vaccin este intensă, iar resursele puse la dispoziţia echipelor de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate. O serie de companii majore lucrează deja la diferite variante de tratament, însă Remdesivir al companiei Gilead se află în poziţia fruntaşă, fiind deja autorizat de FDA (SUA) ca tratament de urgenţă. Cu toate acestea, chiar cercetătorul principal al studiului realizat de National Institutes of Health (Neera Ahuja) a afirmat că medicamentul nu este un panaceu: 'nu ştim dacă este cel mai bun tratament.. (..) încă trebuie să mai căutăm cel mai eficient medicament'. Acţiunile Gilead, deşi pe plus de peste 21% anul acesta au fluctuat puternic, fără a marca creşteri sustenabile de două cifre în perioada de după anunţul de autorizare a tratamentului", a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Totodată, pe 14 mai se aşteaptă rezultatele studiului Discovery, un studiu internaţional major pe 3.200 de pacienţi, care include cinci variante testate, între care Remdesivir (produs de Gilead), Lopinavir şi Ritonavir (AbbVie), în combinaţie, această ultimă variantă fiind administrată cu sau fără interferon beta 1a şi hidroxiclorochină.

În acest context sensibil, fondurile puse la dispoziţia companiilor pentru activitatea de cercetare şi dezvoltare sunt remarcabile şi pot reprezenta un factor definitoriu pentru modul în care compania va evolua în viitor. Din acest motiv apar tot mai multe iniţiative de parteneriate pentru a încerca să dezvolte tratamentul "câştigător".

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline este unul dintre numele cele mai prezente în piaţă, după ce a anunţat că va colabora cu firma franceză Sanofi pentru a dezvolta un vaccin. Produsul este aşteptat să înceapă perioada de testare în a doua jumătate a anului, iar, dacă va primi aprobarea, ar putea fi disponibil în a doua jumătate a anului viitor.

Potrivit analizei XTB România, există candidaţi care se află în etape mai avansate. Astfel, compania germană de biotehnologie BioNTech şi gigantul american Pfizer au primit aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania şi Statele Unite pentru a începe testele clinice de fază 1 şi 2 pentru patru potenţiale vaccinuri, fiind primul candidat ce primeşte undă verde de testare în Germania.

Potrivit XTB Romania, o altă companie care se remarcă este Moderna Inc (MRNA). Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în faţa altor contracandidaţi. În acest moment, vaccinul său pare a fi cel mai avansat produs bazat pe ARNm şi se află în prima fază a testelor clinice în SUA, în aşteptarea rezultatelor.

"Performanţele companiei se transpun şi la nivelul pieţei de capital, investitorii recunoscându-i potenţialul. Deşi se poate argumenta că interesul actual din sectorul farmaceutic nu este sustenabil, fiind doar o apreciere de moment, există o serie de companii care par să se diferenţieze de grup, iar Moderna se numără printre ele. Acţiunea deţine primul loc la nivelul sectorului medical în ceea ce priveşte Ratingul Zacks, un model ce subliniază companiile a căror performanţă ar putea fi superioară pieţei în următoarea perioadă (1 - 3 luni). De la începutul anului, acţiunea a înregistrat un randament de aproximativ 160%, în timp ce sectorul medical a marcat un randament negativ de -4,48%" explică Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă, XTB este în prezent a 4-a cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. Avem birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa. XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.