INFOGRAFIC CEL MAI BUN CURS VALUTAR LA BANCILE DIN ROMANIA

"Ne asteptam ca EUR/RON sa testeze pragul superior al "zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)" in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe. Ne asteptam ca BNR sa fie prezenta in piata peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicata pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piata monetara si va pune presiune ascendenta pe ratele de dobanda", a declarat Ciprian Dascalu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, ultimele sondaje arata ca 56% dintre greci sunt in favoarea masurilor de austeritate atasate programului de salvare. Desi intrebarea de la referendum nu este directa si nu sunt explicate consecintele votului, economistul ING se asteapta ca votul sa fie in favoarea programului propus de europeni.

"Este posibil ca implementarea programului sa duca la dispute politice in interiorul partidului de guvernamant, iar, daca nu se reuseste formarea unei noi coalitii, la alegeri anticipate. Ca urmare, in scenariul de baza, ne asteptam ca EUR/RON sa ramana in zona 4,48-4,52 cel putin saptamana aceasta si o volatilitate ridicata pe termen scurt. Ne mentinem prognoza de apreciere a leului catre finalul anului spre limita inferioara a intervalului mentionat de banca centrala (4,38/EUR)", mai sustine Ciprian Dascalu. 

In ceea ce priveste perechea euro/dolar american banca mentine tinta de 1.00 pentru finalul acestui an.

Leul din Romania si forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, potrivit Bloomberg.

Actiunile bancilor europene inregistreaza, declinuri semnificative

Cele mai afectate sunt cele din Spania, Portugalia, Italia, Franta si Germania, transmit Bloomberg si Reuters. 

"Evolutiile din acest weekend au crescut profilul de risc al bancilor din Grecia", a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi. 

Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor. 

Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 4,4%.

Actiunile bancilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo si Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander si BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franta) si Deutsche Bank (Germania) inregistrau un recul de peste 6%. Actiunile Banco Comercial Portugues au scazut cu 8,1%. Principalele banci austriece, Erste si Raiffeisen, inregistrau luni un declin de 6,1% si, respectiv, 14,1%. 

Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile - in special cele din Franta si Germania - si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la Grecia, creditorii raman vulnerabili la Grexit

Luni dimineata, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scazut cu 4%, in timp ce la Paris indicele principal CAC 40 inregistra un declin de 4,7%. In Asia, bursa japoneza a inchis in scadere cu 2,9%, indicele Hang Seng a inchis prima sedinta de luni in scadere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a inregistrat un recul de 3,34%. 

"Pe termen scurt, vom vedea o inrautatire a increderii pe piete. Bondurile suverane, bancile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini', a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, in Milano. 

La sfarsitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc si Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro si, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anuntat recent analistii de la Berenberg. Luni, actiunile HSBC si Credit Agricole au scazut cu 2,5% si, respectiv, 8%.

Bursa de la Bucuresti, deschidere in scadere

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in scadere sedinta de tranzactionare de luni, iar indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, inregistra o depreciere cu 1,72%. 

Rulajul pietei, inregistrat dupa aproximativ 55 de minute de tranzactionare, se cifra la 6,52 milioane lei (1,46 milioane euro), din care 5,98 milioane lei (1,34 milioane euro) erau schimburi cu actiuni. 

Cele mai semnificative tranzactii au fost efectuate cu actiunile Fondului Proprietatea, Romgaz si Transgaz. 

Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, era in coborare cu 1,71%, indicele BET-FI al SIF-urilor era in scadere cu 1,24%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a pierdut 2,04%. Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,71%.

Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzactionate monede emergente a scazut, luni, cu 0,6% in Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.

Euro, in picaj

Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna.

Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.

Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia. 

Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. in Singapore, a avertizat ca "intotdeauna exista riscul contagiunii", potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece exista legaturi economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia.

Ele nu beneficiaza de "backstop" complet. (Banca Centrala Europeana a introdus un mecanism de "backstop" comun. Acesta va permite contractarea de imprumuturi de catre Fondul unic de rezolutie a bancilor (SRF), care urmeaza a fi rambursate prin contributii provenind din sectorul bancar). 

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai, ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar. 

Din cauza turbulentelor din Grecia, care este aproape de a intra in incapacitate de plata, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est, situate in imediata apropiere a Greciei, are cel mai mult de suferit, au estimat analistii de la UBS. 

Ei sustin intr-un raport ca un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea in dolari a monedelor din CEE si va avea efecte negative asupra statelor emergente. 

"Intr-un scenariu in care Grecia va iesi din zona euro, problemele din zona euro vor afecta increderea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria si a zlotului din Polonia, unde ne putem astepta la o depreciere de 5-10% fata de euro, ceea ce implica o depreciere de 15 - 20% fata de dolar", avertizeaza analistii. 

Cehia, Ungaria si Polonia, ale caror economii depind semnificativ de exporturile in UE, ar fi cele mai lovite in privinta investitiilor si a comertului, se arata in analiza UBS. 

William Jackson de la Capital Economics a explicat ca recenta criza din zona euro, din 2011 - 2012, a determinat intrarea in recesiune a multor state din CEE. In timp ce multe state sunt acum intr-o pozitie mai buna decat erau atunci, inca sunt foarte vulnerabile, avertizeaza acesta. 

"Intreaga Europa Centrala si de Est are legaturi comerciale si bancare foarte stranse cu zona euro. Un alt canal ce nu este deseori apreciat este increderea. Daca exista o situatie dificila in Grecia, firmele din CEE vor amana investitiile si consumatorii isi vor reduce cheltuielile", sustine William Jackson. 

Legaturile directe dintre Grecia si pietele emergente sunt putine, in principal subsidiarele bancilor elene care opereaza in estul Europei, in tari cum ar fi Romania si Bulgaria. Chiar si aceste banci si-au redus in ultimii ani operatiunile din cele doua state. 

Pesimistii argumenteaza ca impactul unui Grexit va fi indirect: dificultatile economice din zona euro vor afecta partenerii lor comerciali din statele emergente, dar nu numai in CEE.  Alte piete emergente cu legaturi mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud si Turcia, vor suferi de pe urma volatilitatii pietelor deoarece investitorii nu vor mai fi interesati de activele mai riscante.