Leul se bate din nou cu zlotul pentru cea mai tare moneda din regiune
Leul aspira din nou sa devina una dintre cele mai puternice monede din regiune, rezistand cu ajutorul bancii centrale valului de deprecieri care au maturat pietele emergente in ultimele zile.
Euro se tranzactiona joi la Bucuresti usor sub nivelul de 4,22 lei, in timp ce la Varsovia trecuse de pragul de 4,2 zloti. Aceasta dupa ce la inceputul lunii zlotul se intarise pana la un curs de aproape 4 zloti/euro, informeaza Ziarul Financiar.
Vineri, leul a continuat sa se intareasca, cursul coboarand sub 4,21 lei/euro. Expertii financiari si dealerii explica aceasta apreciere a monedei nationale prin interventii discrete ale bancii centrale, prin desemnarea premierului, dar si prin semnalele pozitive transmise de FMI si CE privind acordarea urmatoarelor transe ale imprumutului acordat Romaniei.
In plus, vineri, leul a fost sustinut si de evolutia monedelor din regiune, care in debutul sedintei s-au apreciat.
Costul protejarii cursului de catre BNR se vede insa in nivelul dobanzilor. Prin vanzarile de valuta, banca centrala absoarbe leii de pe piata, iar pe fondul secetei de lichiditati dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele pe perioade foarte scurte s-au apropiat din nou de 12% pe an. Acesta este practic un plafon, in conditiile in care bancile pot sa ia imprumuturi pe o zi de la BNR la 12% pe an, in sume nelimitate, daca au titluri de stat cu care sa garanteze. Dobanda-cheie a BNR este insa considerabil mai jos, la 8% pe an.
Spre comparatie, la Varsovia bancile poloneze isi imprumuta zloti intre ele pe o zi la dobanzi de putin peste 2% pe an, in timp ce rata cheie a bancii centrale poloneze este de 3,5% pe an. Autoritatea poloneza nu a intervenit pe piata pentru a controla cursul zlotului, permitand deprecierea libera a monedei in momentele dificile.
Citeste mai multe despre acest subiect in Ziarul Financiar.