In mod neobinuit, este pentru prima oara cand conducerea BNR declara explicit ca a luat aceasta decizie pentru "realansarea durabila a cresterii economice".

 

O reducere atat de importanta a dobanzii este un semnal ca banca centrala vrea sa reporneasca motoarele economiei prin cresterea consumului. Hotararea arata insa si ca BNR se teme mai putin de cresterea inflatiei, adica a preturilor.

Reducerea dobanzii a luat prin surprindere multi analisti, care se asteptau mai degraba la o mentinere a dobanzii sau la o reducere de cel mult 0,25%.

Una peste alta, dobanzile la lei ar trebui sa scada atat la depozite, cat si la credite. Iar asta inseamna ca si oamenii de rand, dar si firmele se vor imprumuta mai ieftin, ceea va stimula consumul si afacerile.

"Economia are nevoie in acest moment de bani ieftini si este bine ca si in perioada urmatoare sa vina o noua serie de reduceri", este de parere Sorin Pislaru, redactor-sef la Ziarul Financiar.

Banii mai ieftini vor ajuta la reluarea cresterii economice, insa romanii trebuie sa mai astepte pana vor simti asta si in propriile buzunare. Ramane de vazut cat de repede isi va relua economia noastra cresterea.