In regiune, monedele cu regim similar leului au castigat teren in ultimele sedinte in raport cu euro, iar moneda romaneasca este sustinuta de calmarea tensiunii politice dupa formarea noului guvern, sustin analistii, citati de News.ro.

"Cu putine lucruri pe calendarul de astazi, EUR/RON ar putea consolida ceva mai jos decat ieri, dupa ce, in cotatiile timpurii de astazi, se afla putin sub 4,50", arata un raport al ING Bank, publicat marti.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat cu 0,9%, de la 4,2827 lei pana la 4,2458 lei.

Dolarul s-a depreciat in raport cu euro, fiind cotat cu circa 1,0590 dolari/euro.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Cursul francului elvetian a scazut la 4,1910 lei, de la 4,2008 lei.

Cursurile pietei valutare din 10 ianuarie, anuntate de BNR:

1 euro - 4,4971 lei
1 dolar SUA - 4,2458 lei
1 franc elvetian - 4,1910 lei
1 lira sterlina - 5,1617 lei

Euro, la paritate cu dolarul, in 2017

Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro in 2017 ca urmare a directiilor diferite in care vor evolua ratele dobanzilor pe cele doua maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul sef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federala americana ar putea sa majoreze de trei ori dobanda de referinta in 2017, ceea ce va creste diferenta fata de pozitia de mentinere neschimbata a dobanzilor in Europa.

"Principalul motor este diferentialul de dobanda. Daca avem dreptate ca Fed va majora dobanzile mai mult decat se asteapta pietele, acesta este un bun indicator de urmarit", a declarat Jan Hatzius la o conferinta organizata la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede ca exista 35% sanse pentru ca o prima majorare de dobanda sa fie anuntata de Fed chiar in luna martie.

Economistul crede ca motivul principal care sta la baza accelerarii ritmului de majorare a dobanzilor dupa un deceniu de inertie este situatia buna a economiei care se indreapta spre obiectivele Fed.

In schimb, in ceea ce priveste Europa, Jan Hatzius nu se asteapta la o majorare a dobanzii din partea Bancii Centrale Europene inainte de 2019. Chiar daca nu crede ca relansarea economiei europene da semne de incetinire, Jan Hatzius atrage atentia asupra ratei ridicate a somajului, 9,8%, care in opinia sa va continua sa mentina inflatia sub tinta avuta in vedere de BCE.

Luna trecuta, moneda euro a cazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani in raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).