Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federala americana ar putea sa majoreze de trei ori dobanda de referinta in 2017, ceea ce va creste diferenta fata de pozitia de mentinere neschimbata a dobanzilor in Europa.

"Principalul motor este diferentialul de dobanda. Daca avem dreptate ca Fed va majora dobanzile mai mult decat se asteapta pietele, acesta este un bun indicator de urmarit", a declarat Jan Hatzius la o conferinta organizata la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede ca exista 35% sanse pentru ca o prima majorare de dobanda sa fie anuntata de Fed chiar in luna martie.

Economistul crede ca motivul principal care sta la baza accelerarii ritmului de majorare a dobanzilor dupa un deceniu de inertie este situatia buna a economiei care se indreapta spre obiectivele Fed.

In schimb, in ceea ce priveste Europa, Jan Hatzius nu se asteapta la o majorare a dobanzii din partea Bancii Centrale Europene inainte de 2019. Chiar daca nu crede ca relansarea economiei europene da semne de incetinire, Jan Hatzius atrage atentia asupra ratei ridicate a somajului, 9,8%, care in opinia sa va continua sa mentina inflatia sub tinta avuta in vedere de BCE.

Luna trecuta, moneda euro a cazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani in raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).

Citeste si: Istoria monedei unice, care a supravietuit Grexitului, dar ar putea fi rapusa de Brexit