Beijingul a mai largit banda de variatie de la 0,5% la 1% in aprilie 2012 si de la 0,3% la 0,5% in mai 2007, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Liderii chinezi au anuntat anterior ca doresc un curs de schimb mai liber, influentat in mai mare masura de piata, si ca vor sa promoveze o circulatie mai libera a capitalurilor in economie, pentru a incuraja investitiile.

Banca centrala a Chinei a mai anuntat sambata ca va continua sa majoreze banda de flexibilitate a yuanului, unul dintre obiectivele de politica monetara stabilite pentru acest an.

Analistii considera ca este nevoie de masuri mai semnificative de liberalizare a ratei de schimb valutar.

"Noi largiri ale benzii de variatie ar fi mai putin importante. O reforma mult mai importanta si mai semnificativa ar fi schimbarea regulilor in ceea ce priveste cursul oficial fix", comenteaza pentru Bloomberg un analist al Bank of America din Hong Kong. Acesta considera ca banca centrala a Chinei trebuie sa inceapa tranzitia catre un sistem care sa raspunda in mai mare masura cerintelor pietei.

Un pas intermediar ar fi stabilirea cursului oficial in raport cu un cos de valute de referinta, in functie de "greutatea" fiecarei monede in relatiile comerciale ale Chinei, crede analistul.

Yuanul chinezesc a scazut cu 1,8% incepand din 14 ianuarie, cand a atins maximul ultimilor 20 de ani, de 6,04 unitati pe dolar. Anul trecut, moneda chineza s-a apreciat cu 2,9%.

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 7,7% in 2013, mentinand ritmul din anul anterior, cand a inregistrat cea mai slaba rata de crestere economica incepand din 1999.