Europa a schimbat banii. Noile bancnote de 5 euro au intrat in circulatie
Banca Centrala Europeana (BCE) a prezentat noile bancnote de 5 euro. Acestea au intrat in circulatie pe 2 mai. Elementele de siguranta ale noii bancnote au fost optimizate, fiind adaugat un portret al Europei (personaj din mitologia greaca) in filigran si in holograma.
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat inca de la sfarsitul anului trecut ca va introduce in circulatie, in 2013, noi bancnote, cu elemente noi de siguranta. Elementul comun al noii serii de bancnote il reprezinta portretul zeitei Europa (din mitologia greaca, care a dat numele continentului nostru), atat in filigran, cat si in holograma, potrivit informatiilor BCE.
Prima bancnota din noua serie a fost cea de 5 euro. Aceasta a intrat deja in circulatie incepand cu 2 mai si-n Romania, urmand sa fie introdusa in toate cele 17 state din zona euro in scurt timp. Vechile bancnote euro vor fi retrase in timp din circulatie.
Daca bancnota este inclinata, pe banda de culoare argintie se contureaza portretul Europei, identic cu cel din filigran. Banda include, de asemenea, o fereastra si valoarea nominala a bancnotei. Daca bancnota este privita spre o sursa de lumina, o imagine latenta devine vizibila, redand portretul Europei, valoarea nominala a bancnotei si o fereastra.
De asemenea, atunci cand bancnota este inclinata, numarul stralucitor creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos. Numarul isi schimba culoarea din verde-smarald in albastru-inchis.
Moneda unica europeana a fost introdusa in circulatie la 1 ianuarie 2002, atunci cand 12 tari membre UE au fondat zona euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania.
La 1 ianuarie 2007, Slovenia a adoptat moneda euro, urmand ca un an mai tarziu, Cipru si Malta sa se alature zonei euro. In 2009, Slovacia a adoptat, de asemenea, moneda euro, iar ultima tara care s-a alaturat eurozonei a fost Estonia, in 2011.
In ceea ce priveste Romania, planul initial pentru adoptarea monedei unice europene indica data de 1 ianuarie 2015 ca data de intrare in zona euro. Ca urmare a crizei datoriilor din UE, tot mai multe voci de la Bucuresti sustin ca acest deziderat este imposibil de pus in practica.
Noua serie de bancnote, denumita „Europa”, este a doua care se emite de la lansarea monedei euro, in 2002.
Pe acelasi subiect: