Euro s-a depreciat fata de dolar, aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Moneda SUA, pe cale sa bifeze 11 saptamani de cresteri consecutive, situatie nemaiintalnita in ultimele 4 decenii
Euro s-a depreciat joi fata de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii doi ani, investitorii anticipand ca politicile monetare din Europa si Statele Unite se vor indrepta in directii opuse.
In conditiile in care economia americana se intareste, Rezerva Federala urmeaza sa incheie in octombrie programul de achizitii lunare de obligatiuni, introdus pentru combaterea crizei financiare, fiind posibil sa inceapa sa creasca dobanzile anul viitor.
In schimb, este probabil ca Banca Centrala Europeana sa relaxeze in continuare politica monetara si ar putea recurge la achizitiile de obligatiuni guvernamentale, pentru a revigora economia zonei euro si a evita intrarea in deflatie, potrivit Reuters, transmite Mediafax.
Deocamdata, deprecierea euro nu a provocat proteste din partea altor banci centrale, avand in vedere ca BCE are putine alternative decat sa slabeasca moneda pentru a sustine economia.
Dolarul este pe cale sa inregistreze 11 saptamani de cresteri consecutive, situatie nemaiintalnita in ultimele patru decenii.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat publicatiei lituaniene de afaceri Verslo Zinios ca sefii institutiei, care se vor reuni saptamana viitoare, sunt gata sa foloseasca instrumente neconventionale sau sa modifice marimea actualului program de achizitii de active, daca va fi necesar pentru a elimina riscul inflatiei prea scazute.
Euro a scazut la 1,26955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din noiembrie 2012. Acest fapt a facut ca indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de valute importante, sa urce la un maxim al ultimilor patru ani, de 85,485 puncte.
Numeroase banci si companii de investitii au anticipat cresterea puternica a dolarului in acest an, dar a a fost nevoie de mai multe date economice pozitive in SUA pentru va aprecierea sa se accentueze.
Date publicate miercuri au aratat ca vanzarile de locuinte noi din SUA au atins in august cel mai ridicat nivel din peste sase ani. In aceeasi zi, institutul german Ifo a anuntat ca increderea oamenilor de afaceri in economia Germaniei a scazut in septembrie pentru a cincea luna consecutiv, la cel mai redus nivel din aproape un an si jumatate.