BCE incepe sa acorde credite ieftine bancilor europene, in valoare totala de 1.000 miliarde euro, pentru a stimula economia
Banca Centrala Europeana va incepe joi sa acorde credite ieftine bancilor din zona euro, prima astfel de operatiune de refinantare dintre cele sase pe care institutia le are in plan pana in 2015, in valoare totala de 1.000 miliarde euro, cu scopul stimularii economiei din regiune.
Programul de imprumuturi prin care bancile vor primi finantari mai ieftine ca sa suplimenteze creditarea catre consumatori face parte din pachetul de masuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE in iunie, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
Primele doua licitatii se vor desfasura in septembrie si decembrie, BCE punand la dispozitia bancilor 400 miliarde euro, pe care ii pot accesa sub forma unor credite ieftine, pe patru ani.
Potrivit Bloomberg, bancile vor imprumuta 174 miliarde euro in septembrie si 167 miliarde euro in decembrie, in cadrul celei de-a doua licitatii.
Avantajul creditelor oferite de BCE este ca bancile pot imprumuta la dobanzi scazute, costul imprumuturilor fiind legat de rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare.
La inceputul lunii septembrie, BCE a coborat dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.
In contextul in care inflatia din zona euro se afla la nivelul de 0,3%, cel mai scazut din ultimii cinci ani, iar economia din regiune a stagnat, oficialii BCE spera ca implementarea primului val de operatiuni de refinantare pe termen lung va avea efectul de stimulare economica anticipat de analisti.
BCE incearca, totodata, sa isi extinda portfoliul de active la nivelul de la inceputul anului 2012, cand detinea active in valoare de 3.000 miliarde euro. In prezent, institutia detine active in valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro.
In acest sens, pe langa oferirea de credite ieftine, BCE are in plan si cumpararea de obligatiuni garantate cu active.
In cazul in care masurile BCE functioneaza, moneda euro va scadea, ceea ce va conduce la o accelerare a exporturilor si a inflatiei, importurile in regiune devenind mai scumpe.
In total, in urma celor sase licitatii pentru credite si cumpararii de obligatiuni, institutia bancara ar adauga 985 miliarde euro la portofoliul sau de active.