Euro coboara sub 4,55 lei, iar moneda americana ajunge aproape de 4 lei. Scandalurile din jurul lui Donald Trump au ingenungheat dolarul
Dolari, curs valutar
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5496 lei/euro, in scadere usoara fata de nivelul precedent, in conditiile in care moneda romaneasca a continuat sa profite, chiar daca mai putin decat alte monede din regiune, de conditiile favorabile din aceasta perioada.
Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5512 lei/euro.
Aprecierea leului era anticipata de analisti si vine pe o conjunctura favorabila monedelor emergente din regiune.
"Calendarul de astazi este subtire si sentimentul pozitiv din piete pare sa domine dupa minutele Fed. Astfel, putem vedea EUR/RON mergand usor mai jos", arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,0714 lei la 4,0533 lei.
Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,1668 lei la 4,1680 lei.
Scandalurile din jurul lui Trump ai ingenungheat dolarul
Dolarul scade incontinuu de doua saptamani, ajungand la valori minime fata de euro, din cauza ingrijorarii provocate de scandalurile politice in care este implicat presedintele Donald Trump. Informatia potrivit careia presedintele SUA ar fi dezvaluit informatii secrete ministrului rus de Externe, demiterea sefului FBI, precum si ancheta privind implicarea Rusiei in campania electorala din America au dus la o prabusire a dolarului in raport cu moneda unica.
Iar scandalul este departe de final. Joi, mai multi democrati din cadrul unei comisii a Camerei Reprezentantilor au solicitat Deutsche Bank sa furnizeze Congresului informatii despre eventuale conturi care ar arata legaturi intre presedintele Donald Trump si Rusia, adaugand astfel o noua dimensiune anchetei Trump-Rusia.
Democrati din cadrul Comisiei pentru Servicii financiare a Camerei au anuntat miercuri ca i-au trimis marti o scrisoare CEO-ului Deutsche Bank John Cryan prin care-i cer detalii din evaluari interne, cu scopul de a stabili daca imprumuturi pe care Trump le-a facut pentru afacerea sa imobiliara au fost sustinute de Guvernul rus.
Congresmanii cer totodata informatii despre un sistem de ”tranzactionare in oglinda” care a permis iesirea a zece miliarde de dolari din Rusia.
Democratii au cerut aceste documente bancii, insa nu o pot obliga sa li le predea. Citand dezvaluiri de presa, democratii indeamna banca sa predea orice documente legate de evaluari interne ale conturilor personale ale lui Trump la aceasta banca. Ei au indemnat totodata Deutsche Bank sa recunoasca in mod public faptul ca a examinat atat sistemul ”tranzactiilor in oglinda”, cat si conturile lui Trump.
Tranzactionarea in oglinda implica achizitionarea de actiuni, de exemplu in ruble, la Moscova, iar alte parti implicate vand aceleasi actiuni imediat dupa aceea printr-o filiala a bancii de la Londra.
De asemenea, ei indeamna banca sa numeasca un auditor independent care sa verifice rezultatele evaluarilor, subliniind ca ar trebui sa fie predate Congresului ”cat mai rapid posibil”.
Un purtator de cuvant al Deutsche Bank, Renee Calabro, a refuzat sa comenteze in legatura cu acest subiect. Moscova a negat, de asemenea, aceste acuzatii, iar Trump a negat orice complicitate.
Comisia adreseaza aceasta solicitare bancii germane in contextul in care Trump este vizat intr-un amplu scandal cu privire la anchete FBI si ale Congresului cu privire la o implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016 si la o eventuala complicitate intre Moscova si echipa de campanie a lui Trump.
Mai multe despre:
#curs valutar#dolar
Pe acelasi subiect: