Dolarul, pe de alta parte, este pe cale sa incheie cel mai bun trimestru dupa 2008, in conditiile in care oficialii Rezervei Federale (Fed) se gandesc cand sa inceapa cresterea dobanzilor, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Conducerea BCE urmeaza sa se intruneasca in aceasta saptamana la sedinta de politica monetara.

"Divergenta dintre politicile monetare ale celor doua institutii pune presiune mare pentru deprecierea euro fata de dolar. Aprecierea dolarului are o baza larga. Recomandam plasamentele lungi in dolari", a declarat Charles St-Arnaud, analist la Nomura Securities International in Londra.

Euro a scazut cu 0,7%, la 1,2593 dolari pe unitate, la bursa din New York, atingand in timpul tranzactiilor 1,2571 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2012. In acest trimestru, euro s-a depreciat cu 8%.

Moneda unica a scazut cu 10% fata de maximul ultimilor doi ani si jumatate atins in luna mai, cand BCE a anuntat masuri de stimulare fara precedent pentru a impiedica incetinirea inflatiei care punea in pericol iesirea zonei euro din criza datoriilor.

Deprecierea euro face exporturile europene mai competitive, dar creste preturile de consum, prin scumpirea importurilor.

Preturile de consum din zona euro au crescut in septembrie cu numai 0,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 0,4% in august, potrivit datelor Eurostat publicat marti. Tinta oficiala de inflatie a BCE este de aproape 2%.

Dolarul in schimb este in crestere, in conditiile in care Fed urmeaza sa incheie in octombrie programul lunar de achizitii de obligatiuni destinat sa mentina costurile de imprumut la un nivel scazut si sa stimuleze cresterea economica.