Executivul UE a analizat economiile a 17 state UE despre care considera ca sunt afectate de dezechilibre economice.

Regulile UE prevad ca daca dezechilibrele sunt considerate excesive intr-o tara, aceasta trebuie sa adopte masuri de remediere a situatiei suab supravegherea Comisiei sau risca sa fie amendata, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Comisia a aratat, miercuri, ca Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Croatia, Italia, Ungaria, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie se confrunta cu dezechilibre economice.

Problemele sunt, insa, excesive in Croatia, Italia si Slovenia, a avertizat executivul comunitar. Comisia va monitoriza cu atentie economiile acestor state, pentru a se asigura ca implementeaza reformele recomandate de ministrii de Finante ai statelor din UE.

"Italia trebuie sa adopte masuri in privinta indatorarii publice foarte ridicate si a competitivitatii externe slabe. Este deosebit de importanta nevoia unor actiuni decisive pentru reducerea riscurilor privind functionarea economiei Italiei si a celei a zonei euro, avand in vedere dimensiunea economiei italiene", a afirmat Comisia.

Pana in prezent, eforturile Italiei nu au fost suficiente, afirma executivul comunitar.

Franta a obtinut anul trecut prelungirea cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului bugetar in limita UE de 3% din PIB, insa nu-si respecta promisiunile privind consolidarea finantelor, a avertizat CE.

"Franta va rata probabil tinta de deficit bugetar si pe cea de ajustare structurala in intervalul de timp analizat", se arata in raport. Competitivitatea Frantei este, de asemenea, redusa.

Germania a fost inclusa intre statele cu dezechilibre economice din cauza excedentului contului curent, insa situatia nu este atat de grava astfel incat cea mai mare economie europeana sa fie plasata sub monitorizarea Comsiei. Excedentul contului curent al Germaniei se situeaza peste 6% din PIB inca din 2007.

Spania a iesit de pe listat statelor monitorizate, unde a fost inclusa anul trecut, insa riscurile nu au disparut in totalitate, a aratat Comisia.