Potrivit lui David Bloom, seful politicilor de schimb straine al HSBC, euro ar putea avea acelasi traseu ca dolarul australian.

“Dolarul australian vorbeste despre soarta euro. Totul se aliniase ca dolarul australian sa cada. Banca Australiei taia din dobanzi, China incetinea ritmul cresterii, preturile produselor scadeau, numai dolarul statea bine. Apoi, intr-o zi, s-a dus in jos. Exact acelasi lucru se va intampla si cu euro”, a declarat David Bloom pentru CNBC.

Intr-o maniera asemanatoare, euro a reusit sa se descurce foarte bine in 2013, in ciuda mai multor factori negativi, precum volatilitatea pietelor financiare din Europa.

In primele doua saptamani din 2014, atat dolarul australian, cat si euro, s-au devalorizat cu un procent. Bloom se asteapta ca politica monetara mai usoara din Europa, prin optiunile recente de refinantare pe termen lung, sa atraga dupa sine un declin asemanator pentru moneda unica, anul acesta, mai ales ca economia nu da semne de o revenire spectaculoasa.

“Europa se indreapta catre deflatie. Am vazut cifrele de crestere ale Germaniei, de 0,4% pentru anul care s-a incheiat. Si lumea spune ca este superputerea Europei?! Ce se intampla aici? Banca Centrala Europeana a taiat dobanzile de politica monetara in urma cu cateva luni”, continua Bloom.

“Oamenii vad ca euro e cotat la 1,35 dolari si se entuziasmeaza. Dar e vorba de aceiasi oameni care prevedeau acum doi ani ca euro va ceda si va disparea, asa ca acum incearca sa contrabalanseze si spun ca moneda este puternica”, adauga directorul HSBC.