14 ianuarie: Dupa patru zile de scadere, euro creste! BNR ar putea interveni impotriva leului, spun analistii
Euro este mai scump astazi atat pe piata interbancara, cat si la cursul oficial anuntat de BNR. Asadar, vesti nu tocmai imbucuratoare pentru cei care au de platit rate la banca sau vor sa plece in strainatate si au nevoie de euro. Pe de alta parte, un raport al ING Bank avertizeaza ca BNR ar putea interveni pentru a slabi pozitia leului, pentru ca pozitia economica sa nu fie afectata.
Intarirea sustinuta a monedei nationale nu este vazuta cu ochi buni de analistii financiari.
“Daca leul creste semnificativ fata de euro, datorita randamentului mai ridicat si imbunatatirii apetitului pentru risc la nivel global, productia economica ar putea fi afectata. Acest scenariu este acuzat de faptul ca economia nu a profitat in intregime de perioada de cadere a monedei, iar acum se va confrunta probabil cu o moneda mai puternica. In consecinta, BNR ar putea fi fortata sa intervina pentru a slabi pozitia leului, iar acesta este motivul pentru care estimam ca rata cursului de schimb nu va cobori sub 4 lei/euro - desi nu excludem aparitia temporara a unor astfel de niveluri pe parcursul anului", se arata intr-o analiza ING Bank.
Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?
In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.
In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.
Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?
Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.
Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.
Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.
Pentru perioada urmatoare ne putem astepta la un curs care ar putea oscila intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro. Insa numai daca politicienii se vor pune de acord asupra unui guvern care odata instalat sa respecte conditiile impuse de FMI.