"Daca aprecierea va fi una usoara, in linie cu cresterea productivitatii, atunci BNR nu are niciun motiv sa intervina. In plus, o astfel de crestere nu loveste nici in exportatori, insa cu conditia ca ea sa fie corelata cu cresterea productivitatii", este de parere Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Este putin probabil ca Banca Centrala sa lase cursul sa coboare sub pragul de 4 lei pentru un euro, cred insa unii analisti. "BNR va interveni la un curs intre 4 lei si 4,1 lei/euro", spunea vineri Nicolaie Chidesciuc, economist-sef ING Bank.

Cursul de referinta anuntat astazi de BNR a scazut cu 1,59 bani, la 4,1008 lei/euro, si a atins astfel un nou nivel minim al ultimelor 12 luni, o paritate mai redusa fiind publicata de banca centrala pe 7 ianuarie 2009.

Aprecierea monedei  nationale se datoreaza investitorilor straini, care continua sa vanda euro si sa cumpere lei pentru a profita de dobanzile ridicate de pe piata romaneasca. Oferta mare de valuta a dus cotatiile de pe piata interbancara chiar si la 4,095 lei/euro.